* Fotoğraf: AA
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılında yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) özel yetenek sınavı ile öğrenci alan 14 programa merkezi yerleştirme sistemi ile öğrenci yerleştirilmesine karar verdi.
Yükseköğretim kurumlarında bazı programlara merkezi yerleştirme yerine üniversitelerin yapmış olduğu özel yetenek sınavları sonuçlarına göre öğrenci alınıyordu.
Ancak 10 Ekim Perşembe günü yapılan YÖK Genel Kurulu toplantısında ilgili 14 bölüme merkezi sınav puanı, yani YKS puanı ile öğrenci alınması uygun bulundu.
Bu bölümlere girmek isteyen adaylar artık YKS'de sadece ilk oturum olan Temel Yeterlilik Testi’ne değil, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi’ne de hazırlanacak.
14 bölüm
Söz konusu 14 bölüm şöyle:
- Çizgi Film (Animasyon),
- Grafik,
- Grafik Resimleme ve Baskı,
- Grafik Tasarım,
- Moda Giyim Tasarımı,
- Moda Tasarımı,
- Moda ve Tekstil Tasarımı,
- Rekreasyon,
- Spor Bilimleri,
- Spor Yöneticiliği,
- Tekstil,
- Tekstil Geliştirme ve Pazarlama,
- Tekstil Tasarımı,
- Tekstil ve Moda Tasarımı
Karara karşı imza kampanyası
YÖK’ün kararına karşı “Özel yetenek sınavları kaldırılmasın” diyen bir grup change.org’da imza kampanyası başlatıldı. Kampanyanın açıklamasında şöyle denildi:
“Bizler bu kararı haksız rekabet olarak görmekteyiz. Yeteneği olmayanın puanı ile istediği üniversiteye girebilmesini, yeteneği olan öğrencinin puanı sebebiyle heba olmasını istemiyoruz. Lütfen sesimizi alınan karar kesinleşmeden duyurun.”
YÖK’ün Genel Kurul kararlarıYÖK’ün toplantıda aldığı diğer kararlar ise şöyle sırandı: * Hukuk fakülteleri için 190 bin olan başarı sırası barajı 125 bine çıkarıldı * Başarı sırası barajı olmayan eczacılık ve diş hekimliği bölümlerine de ilk kez başarı sırası barajı getirildi * Eczacılık fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı 100 bin, diş hekimliği fakülteleri için en düşük başarı sırası barajı ise 80 bin olarak belirlendi. |
(TP)