2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlandı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) yayımladığı kılavuzu göre üniversitelerin toplam kontenjanı 1 milyon 61 bin 686 oldu.
Açıklamaya göre; TYT puanı 200 ve üzerinde olan adayların bu puanlarını 2 yıl kullanmaları uygulaması da bu yıldan itibaren son bulacak. Artık adayların her yıl sınava girmeleri gerekecek.
Bu yıl başarı sırası barajı olan bölümler hariç tercihlerde baraj yok.
Puanı 100 ve üzerinde olan tüm adaylar tercih yapabilecek. Tercih yaparken ise puan değil, başarı sırası kullanılacak. Adaylar başında “Y” bulunan başarı sıralarına göre tercihlerini yapabilecek.
TIKLAYIN-Tıp, hukuk, mimarlık, mühendislik kontenjanları ne oldu?
İnternet üzerinden tercih yapılacak
Adaylar tercihlerini bireysel olarak internet üzerinden yapacak. Eğer tercih yapar, yerleşirseniz kayıt yaptırmasanız bile gelecek yıl yani 2023 YKS’ye girdiğinizde Ortaöğretim Başarı Puanınızın (OBP) çarpılacağı katsayı yarıya düşecek. OBP’nin yerleştirme puanlarına katkısı en düşük 30 en yüksek 60 oluyor, bu durumda 15 ile 30 arasında olacak.
Hangi tablolar kullanılacak?
2022-TYT puanı hesaplanan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2022-AYT/YDT’de ilgili puan türünde puanı hesaplanan adaylar, Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler. Tercih sırasının önemli olduğunu unutmayın ve tercihlerden adaylar sorumlu.
Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak?
Merkezi yerleştirme, adayların yerleştirme puanlarına, tercihlerine ve yükseköğretim programlarının kontenjan ve koşullarına göre bilgisayar ortamında yapılacak.
Sistemin esasları özetle şöyle:
a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecek. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecek.
b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.
c) Merkezi yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.
ç) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacak.
d) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemelisiniz.
Okul birincileri nasıl tercih yapacak?
2021-2022 öğretim yılında okul birincisi olanlar için ayrılan kontenjanlar, Tablo-3 ve Tablo-4'ün ilgili sütununda gösteriliyor. Bir programın öngördüğü okul türü, alan/dal, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerli. YKS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezi yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.
Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanların sınırlı olduğunu unutmayın. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjana aktarılır. Okul birincileri, bu olanaktan yararlanabilmek için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmalı.
Engelli adaylar nasıl tercih yapacak?
Görme engelli adayların, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belirlerken başarılı olabilmeleri için, büyük ölçüde dile dayanan veya işitme gerektiren sosyal, iktisadi ve beşeri bilimler alanlarındaki yükseköğretim programlarını tercih etmeleri tavsiye edilir. Bedensel engelli adayların, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belirlerken engellerini dikkate almaları yararlarına olacaktır. Engelli adayların, yükseköğretim programları tercihlerini belirlerken üniversitelerin engelliler ile ilgili birimlerinden yükseköğretim programları konusunda bilgi almaları yararlarına olacak.
Merkezi yerleştirme nasıl yapılacak?
Merkezi yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Adayların puanlarının hesaplanmasında ve yerleştirme işlemlerinde (yerleştirme öncelikleri de dahil), adayın eğitim bilgisi kontrol, seçme ve onaylama işlemleri sürecinde kullanılmasına karar verilen eğitim bilgisi dikkate alınır.
Hangi puan türüne göre tercih yapılmalı?
Ön lisans programlarını tercih edebilmek için adayların TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerekiyor.
Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için (Devlet Konservatuvarlarının / Konservatuvarların lise devresi mezunlarının Konservatuvarların lisans devresine yerleştirilmesinde merkezi sınav puanı aranmaz.) TYT sınav puanının hesaplanmış olması gerek. Yükseköğretim kurumları başvuru için kendi puanlarını açıklayabilir. Özel yetenek için yükseköğretim kurumlarına başvurmanız gerekiyor ve kurumlar kendi sınavlarını yapıyor. Özel yetenek gerektiren öğretmenlik programlarına ön kayıt yaptırabilmek için TYT En düşük 800 bininci (800.000) olmak gerekiyor. Bu programlara en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilerek, ilgili yükseköğretim kurumunca basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulacak.
Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için adayın programın istediği puan türünde sınav puanının hesaplanmış olması gerekiyor.
Son kontrol önemli
Tercihlerinizi yaptıktan sonra yeniden gözden geçirin.
Dikkat etmeniz gerekenler:
Listenizdeki programların kodlarını doğru yazdınız mı?
Listenize yazdığınız programların kodunu ve adını bir kez daha kontrol ediniz. Listenizdeki programların sırası gerçekten istek sıranıza uygun mu? Örneğin, beşinci tercihinize giriş hakkı kazanacak olsanız, "Keşke altıncı tercihimi kazanmış olsaydım" demeyeceğinizden emin misiniz? Bütün tercihleriniz için bu geçerli mi?
UYARI: YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu, 26 Temmuz’dan sonra tekrar güncelleneceği için adayların son kılavuzu dikkate almaları gerekiyor.
(RT)