*Fotoğraf: AA/arşiv
İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlkay Demir ve Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Lokman Akbay, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girecek adaylara, önerilerde bulundular.
AA’ya konuşan Prof. Dr. Demir, stres ve başarısızlık kaygısının bu tür sınavlarda beklenen tepkiler olduğunu söyledi.
“Bir parça kaygının öğrencilerin sınav için daha fazla motive olmasını beraberinde getirdiğini ancak kaygının aşırı yükselmesinin sınav performansını olumsuz etkileyeceğini” belirten Prof. Demir, sınav öncesinde adayların kendilerini rahatlatmalarını sağlayacak uygulamaları bir rutin olarak tekrar etmeleri gerektiğini vurguladı.
"Nefes egzersizleri yapın"
Demir, herkesin farklı şekillerde rahatlayabileceğini ifade etti ve bazı öneriler sıraladı:
"Yürüyüş yapmak. Dışarıda, doğada zaman geçirerek hareket etmek. Meditasyon, nefes, kas gevşetme egzersizleri yapmak. Özellikle kaygının yoğunlaştığı anlarda sessiz bir ortamda burundan nefes alarak ve ağızdan nefes vererek yapılan nefes egzersizleri çok faydalı olmaktadır. Yine sınavdan önce sosyal medya ve benzeri uygulamaları azaltmak, olabildiğince ekran süresini kısaltmak.
"Hem sınav sabahı hem de sınav sırasında panik ve yüksek kaygı görülebilir. Bu zamanlar için adaylar birkaç dakika durup gözlerini kapatıp kısa bir nefes egzersizi yapmalarını, birkaç yudum su içmelerini, kendileri için belirledikleri bir motivasyon cümlesini içlerinden tekrar etmelerini önerebiliriz."
"Kolay sorularla başlayın"
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Akbay ise; “YKS hazırlık sürecinin hem öğrencilerin hem de ailelerinin duygu durumlarının değişmesine yol açan stres ve kaygı dolu bir serüvene dönüştüğünü” söyledi.
Akbay, stresin sınav performansını olumsuz etkilenmemesi için şu önerilerde bulundu:
"İhtiyaç duyulduğunda sınav sırasında verilebilecek kısa aralarda stresle başa çıkma yollarıyla ilgili nefes egzersizleri gibi bilinen tekniklere başvurmak çok etkili olabilir.
"Özellikle sınav başlangıcında kontrol etmekte zorlandığımız stres, soruların cevaplanmasını zorlaştırabileceğinden, sınava başlarken kolay soruları cevaplamak ve daha fazla zaman ve bilişsel çaba gerektiren soruları ilerleyen dakikalarda yeniden ele almak üzere atlamak doğru bir karar olabilir.
"Zaman daraldıkça bütün soruları yanıtlayamama gibi bir duruma düşme endişesi de stres oluşturarak performansımızın negatif etkilenmesine sebebiyet verebileceğinden, sınav esnasında zaman yönetiminin doğru planlanması ve uygulanması da oldukça önemlidir."
(RT)