Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın onuncu celsesinin ikinci duruşması Ali Fuat Yılmazer'in savunmasıyla devam ediyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 35 sanıklı davanın duruşmasına tutuklu sanıklardan dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbarat geldiği dönemde Trabzon İl Emniyet Müdürü öldürüldüğünde de İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek katıldı. Tutuksuz sanıklardan Erhan Tuncel ile Trabzon İl Emniyet Müdürü olan Reşat Altay duruşmada hazır bulundu. Tutuklu sanıklardan Yasin Hayal, Özkan Mumcu, Hamdi Egbatan, Ogün Samast, Osman Gülbel bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. |
Bakırcıoğlu: Kutkan'ın sorumluluğu vardır, hakkında iddianame hazırlanmalı
Cinayet işlendiğinde Emniyet Genel Müdürülüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan ve daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne atanan Ali Fuat Yılmazer, dönemin İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürü Selim Kutkan ile ilgili “Kutkan neden Dink'i korumadı” diye sordu.
Bu sırada söz alan Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu TEM'den sorumlu emniyet müdürü Selim Kutkan'ın şüpheli sıfatıyla ifade verdiğini ancak hakkında takipsizlik kararı verildiğini belirtti. Bakırcoğlu “Elbette Kutkan’ın Dink'in korunmaması konusunda ciddi sorumluluğu vardır ve hakkında iddianame düzenlenmelidir” diye konuştu.
TIKLAYIN - "DİNK NEDEN KORUMA TALEP ETMEDİ" DİYEN İSTANBUL EMNİYETİ PAMUK'U TALEP OLMAKSIZIN KORUMUŞ
Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) raporunda Başbakanlık Müfettişi Ayşegül Genç'e istenen belgeleri vermediği iddiası hakkında konuşan Yılmazer “İstedikleri ve vermediğimiz tek belge var. O da telefon kayıtları. Yasa kapsamında kısıtlılığı olan, amacı dışında kullanılamayacak veriler.”
Kendisinin yeni deliller nedeniyle tutuklandığını söyleyen Yılmazer, bunların Muhittin Zenit'in [dönemin Trabzon İstihbarat Şubesi'nde muhbir Erhan Tuncel'i çalıştıran polis], Ogün Samast'ın [tetikçi] ifadeleri ve Ahmet İlhan Güler'in [dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü] emniyet teşkilatında yapılanma olduğu iddiaları üzerine ifadesinin olduğunu ekledi.
"Cemaatçiysem beni atayan İçişleri Bakanı tutuklanmalı"
“AİHM Trabzon Jandarma, Trabzon Emniyeti ve İstanbul Emniyeti yönünden eksik soruşturma kararı verdi. İstihbarat Daire Başkanlığı için yeni delil yoktu” diyen Yılmazer, şöyle konuştu:
“Ben olmayan yeni deliller yönünden tutuklamaya sevk edildim. Evrak gösterilmedi. Ogün Samast'ın ifadesi ciddi değil. Muhittin Zenit, söylediklerini burada huzurda reddetti. Cinayetten on yıl sonra, atandığım için tutuklandım. Cemaatçi olduğum için atandıysam eğer, öyleyse beni değil atamayı yapan İçişleri Bakanını [Abdülkadir Aksu – dava tanığı] tutuklayacaksınız. Bu iddianamede gerçekler yok. Adalete nasıl ulaşılacak?”
Duruşmaya öğle arası verildi.
Ali Fuat Yılmazer hakkında1989-2014 arasında polislik yaptı. Uzmanlık alanı aşırı sağ ve irticai faaliyetlerdi. 2005 yılı Temmuz ayından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olarak göreve başladı. Dink cinayeti işlendiğinde bu görevini sürdürüyordu. Yasin Hayal’in gerçekleştirdiği eylem ve gerçekleştirmeyi tasarladığı eylemler C Şube’nin çalışma alanındaydı. Dink cinayetiyle ilgili olarak hazırlanan istihbarat raporları, Yılmazer’in görev yaptığı dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderildi. Yılmazer, Dink cinayeti soruşturması kapsamında savcıya verdiği ifadede Dink’e karşı yapılan eylemlerden haberdar olduğunu, İstihbarat Daire Başkanlığı arşivlerinde, Dink’le ilgili açılmış dosyalar olduğunu söyledi. Cinayetle ilgili bilgilerin veri girişini yapmadığı, istihbarat bilgilerini ilgili mercilere iletmediği iddia ediliyor. Yılmazer’in, "silahlı örgüt kurmak" suçundan 22,5 yıl, "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Mayıs 2015'te Dink cinayetinde sorumluğu olan kamu görevlileri hakkındaki soruşturma kapsamında da hakkında tutuklama kararı verilen Yılmazer hakkında “FETÖ/PDY (Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) soruşturması” kapsamında 10 dava var. Yılmazer 6 davadan tutuklu. |
(EA)