Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin yeniden görülen davanın 11. celsesinin ikinci duruşması bugün görülüyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek, tutuksuz sanıklardan Ahmet İlhan Güler ile Erhan Tuncel katıldı. Tutuklu sanıklardan Hamdi Egbatan, Yasin Hayal, Özkan Mumcu Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bulundukları cezaevlerinden duruşmaya katıldı.
Yılmazer'in savunmasına devam edildi
Duruşma cinayet sırasında İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer'in savunmasıyla devam etti.
"Dinç mahkemede farklı konuştu"
Yılmazer savunmasında özetle şunları söyledi:
* Savcı Engin Dinç'e [eski İstihbarat Daire Başkanı] Dink ile ilgili F4 haber ve tahkikat raporunun Trabzon ve İstanbul'u ilgilendirdiğini belirterek, bu tür olaylara karşı organizasyonun C Şube mi yoksa ilgili il istihbarat teşkilatınca mı yürütüldüğünü sordu. Dinç, “Bir veya birden fazla ili ilgilendiren çalışmalar, daire ile koordineli olarak ilgili illerin istihbarat şube müdürlükçüleriyle yürütülür” dedi. Dinç daha sonra bu mahkemede söylerini reddetti Mahkeme başkanının yönlendirici “Evrak eksik gitmiş, C şubenin bu eksikliği gidermesi gerekmez mi” sorusuna “C Şubenin eksikliği gidermesi gerekir” diye cevap verdi.
"İstanbul sorumluluğu gereği Dink'i korumalıydı"
* Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Şemmaz Demirtaş, savcılık ifadesinde “ses getirecek eylem ne anlaşılır” sorusuna “öldürülecek diye anlaşılır” cevabı vermişti. Ama savcı bu cevabı alıntılamamış. Yani İstanbul, Dink'in öldürüleceği tasarısını biliyordu. Ama zaten, bu bilgiye ihtiyaç olmaksızın yasanın yüklediği sorumluluklar gereği Dink'in korunması gerekiyordu.
"Emniyet arşivine Dink yazmaları yeterliydi"
* Emniyet istihbaratın arşiv sistematiği bir veri okyanusu durumundadır. Bunu herkes bilmez. İstanbul neye bakmak istemiş de görememiş? Bu mümkün değil. Oradaki bilgileri bütün Türkiye anında görüyordu. Hrant Dink yazmak yeterli.
"Sorumluluğumuz tehdidi bertaraf etmek, bunun hesabı sorulmalı"
* İstihbaratçı olarak tehdidi bertaraf etmek bizim asli sorumluluğumuz. Bunun hesabı sorulması lazım. Devletin sorumluluğu burada. Kusur ve kasıt burada aranmalıdır. Bu olmadıkça bu dava uluslararası mahkemelerde sonuçlanamaz. Dava yanlış ilerliyor.
"Erhan Tuncel aslında hedef olmalıydı"
* Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) istihbaratta çok önemlidir. 2007 Mart'ında İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olduğumda 41 tane YİE vardı. Ben biri hariç hepsini kovdum. Çünkü hepsi Erhan Tuncel gibi, suça karışmış, örgütsel faaliyetler içinde aktif olan, aslında hedef şahıs olması gereken kişilerdi.
* İstanbul'dayken konum olduğu için C konularına bakıyordum. C konuları aşırı sağ, irticai faaliyetler ve azınlıklardı. Azınlıklar diyorum ama azınlıklarla ilgili bir çalışma yürütülmezdi, aşırı sağ da öyle.
Duruşma öğle arasının ardından Yılmazer'in savunmasıyla devam edecek.
Ali Fuat Yılmazer hakkında1989-2014 arasında polislik yaptı. Uzmanlık alanı aşırı sağ ve irticai faaliyetlerdi. 2005 yılı Temmuz ayından itibaren Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü olarak göreve başladı. Dink cinayeti işlendiğinde bu görevini sürdürüyordu. Yasin Hayal’in gerçekleştirdiği eylem ve gerçekleştirmeyi tasarladığı eylemler C Şube’nin çalışma alanındaydı. Dink cinayetiyle ilgili olarak hazırlanan istihbarat raporları, Yılmazer’in görev yaptığı dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’na gönderildi. Yılmazer, Dink cinayeti soruşturması kapsamında savcıya verdiği ifadede Dink’e karşı yapılan eylemlerden haberdar olduğunu, İstihbarat Daire Başkanlığı arşivlerinde, Dink’le ilgili açılmış dosyalar olduğunu söyledi. Cinayetle ilgili bilgilerin veri girişini yapmadığı, istihbarat bilgilerini ilgili mercilere iletmediği iddia ediliyor. Yılmazer’in, "silahlı örgüt kurmak" suçundan 22,5 yıl, "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi isteniyor. Mayıs 2015'te Dink cinayetinde sorumluğu olan kamu görevlileri hakkındaki soruşturma kapsamında da hakkında tutuklama kararı verilen Yılmazer hakkında “FETÖ/PDY (Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması) soruşturması” kapsamında 10 dava var. Yılmazer 6 davadan tutuklu. |
(EA)