12 Eylül darbesi ile toplatılan ve bir kısmının el konulan filmlerin saklandıkları koşullarının uygunsuzluğu dolayısıyla tamamen yok olduğu iddia edilen Yılmaz Güney filmleri, izleyicileri ile buluşmakta hâlâ sıkıntı yaşıyor.
Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında düzenlenen ve dün (23 Eylül) akşam gerçekleştirilen "Adanalı Sanatçılar Gecesinde" bir 'Yılmaz Güney Belgeseli' de gösterime sunuldu. Geceye katılan Fatoş Güney, belgeselin ardından gerçekleştirdiği konuşmasında "Başbakan'ın 'Yılmaz Güney'in filmlerine eğer kulak verilseydi, Türkiye bugün bu halde olmayabilirdi' sözleri beni umutlandırmıştı. Bundan yola çıkarak Yılmaz Güney'in özgürlüğünü konuştuğunu düşünmüştüm. Bu ne yazık ki hala mümkün değil. Güney'in filmleri TRT 6'da da yayınlanamıyor. Biz Kürtçe dublajlarını gerçekleştirdik, ama filmler henüz yayınlanmıyor" açıklamalarında bulundu.
Yılmaz Güney'in "Türk sinema tarihinden silinmek" istendiğine de vurgu yapan Fatoş Güney, filmlerin gösteriminin 10 yıl süresince yasaklandığının ve Yılmaz Güney'in hayatını "halkın kurtuluş mücadelesine" adadığının da altını çizdi.
Güney'in hem senaryosunu yazdığı hem de yönettiği Arkadaş, Umut, Duvar, Seyyithan, Ağıt, Aç Kurtlar ve Zavallılar filmlerinin yanı sıra; yönetmen koltuğuna oturduğu Sürü, Düşman ve Yol filmleri geçtiğimiz ağustos ayında DVD'leştirilmişti.
Güney'in filmleri her ne kadar festivallerde gösteriliyor veya DVD'ler halinde satışa sunuluyor olsa da filmlerin gösterimi TRT'de fiilen yasaklanmış durumda. (IK/HK)