Fotoğraf: Nakliyat-İş
Karaman Ermenek’te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri ile Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin direnişi sürüyor.
Ankara’ya yürüyüşleri engellenen işçiler bugün Soma Kaymakamlığı önünde ve Güneyyurt Meydanı'nda toplandı.
Soma Kaymakamlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren Uyar Madencilik işçileri “Patronları korumayı bırakın, madencinin hakkını verin” diye seslendi.
Talepleri kabul edilene kadar evlerine dönmeyeceklerini aktaran işçiler polis ablukasında şu açıklamayı yaptı:
SOMA'dan sesleniyoruz: "KORKMUYORUZ. Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Ankara yürüyüşümüze yapılacak herhangi bir saldırıda sanmayın ki vazgeçeceğiz, buradan yola çıkarız, tüneli kazar Ankara’ya varırız!"#MadenciyleYürü#Korkmuyoruz pic.twitter.com/8js5zxikVe
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) October 19, 2020
“Bizler, 14 yıldır ölüm ve iş kazası tazminatı alamamış, maden ocağının kapatılması sonrası 8 yıldır kıdem, ihbar ve maaş alacakları ödenmemiş 748 Uyar Madencilik işçisi ve aileleriyiz. Bugüne kadar gidilmedik yol, çalınmadık kapı bırakmadık.
“Siyasi partilerin ilçe başkanları, il başkanları, kaymakam, belediye başkanı, valilik, milletvekilleri, parti grup başkanvekilleri, TKİ genel müdürlüğü, enerji bakanlığı, çalışma bakanlığı, başbakanlık hepsiyle görüştük. 8 yıldır tek bir adım bile atılmadı, sözler verildi tutulmadı. Tüm hukuki yollar etkisiz ve sonuçsuz kaldı.
“Temmuz’da çıkan torba yasa ile Soma Kömürleri A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan 3 bin 500 maden işçisinin tazminatlarının ödenme yolu açıldı ama biz Uyar Madencilik işçileri bu yasanın dışında tutuldu. Neden?
“Madencilerin haklarını gasp ederek servet biriktiren, işledikleri suçlara rağmen yargılanmayan patronlara milyarlarca liralık vergi afları, ödüller, teşvikler, hibeler, ruhsatlandırmada yeni kolaylıklar sağlanıyorken biz işçilere yönelik herhangi bir düzenleme yok.
“Görüyoruz ki devletin gücü ancak hakkını arayan işçiye yetiyor. Patron Azim Uyar ise el üstünde tutulup, korunup kollanıyor, yetmezmiş gibi 2 yeni maden sahası ruhsatı veriliyor. Bugün hakkımız olanı talep edip yürümek istediğimizde bize reva görülense yasak, polis barikatı, gözaltı, biber gazı… Artık korkmuyoruz. Yıllarca yerin yedi kat altında işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarının uygulanmadığı ocaklarda çalıştık, ciğer tükettik, iş kazalarında gözlerimizi, kolumuzu, bacağımızı kaybettik, iş cinayetlerinde yanı başımızda arkadaşlarımızı yitirdik. Yıllardır açlıkla mücadele ediyoruz, artık korkmuyoruz.
Patronları korumayı bırakın, madencinin hakkını verin. Tekrar ilan ediyoruz, taleplerimiz kabul edilene kadar evimize dönmeyeceğiz.
Buradayız, ayakta, sokakta ve tetikteyiz. Ankara yürüyüşümüze yapılacak herhangi bir saldırıda sanmayın ki vazgeçeceğiz, buradan yola çıkarız, tüneli kazar Ankara’ya varırız.”
Ermenek'te kaymakam işçi temsilcileriyle görüştü
Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri de Güneyyurt Meydanı'nda bir araya geldi. Burada eylem yapmak isteyen işçilere, Ermenek halkı da destek verdi.
Polis ablukasında gerçekleşen eylem sırasında Ermenek Kaymakamı Batuhan Taşgın işçi temsilcileriyle görüştü. Kaymakam Taşgın, Karaman Milletvekilleri Recep Şeker ile Selman Eser’in Ermenekli madencilerin sorunun çözümü için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme sözü verdiğini aktardı.
İşçilerin akşam saatlerinde meydana çadır kurmak istedikleri sırada Jandarma müdahale etti. Tartışmanın büyümesi üzerine Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu alana geldi. Zorlu AKP'li milletvekilleriyle görüştüğünü ve sorunun Cuma günü bitmiş olacağını eğer bitmemiş olursa da kendisinin madencilerle birlikte yürüyeceğini söyledi.
Bunun üzerine madenciler meydandaki eylemi bitirip maden ocağına döndü.
Maden işçisinin isyanı sosyal medya gündeminde
Öte yandan Ankara'ya yürümek isterken gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Kamil Kartal'ın hükümete gösterdiği sert tepki sosyal medyada gündem oldu.
Kartal, "Sanki suçlu bizmişiz gibi, sanki hırsızlığı, namussuzluğu, arsızlığı biz yapmışız gibi hesabı bizden sormaya çalışıyor. Yani hesabı hesabı sorması gerekenlere gidip hesap soramayanlar, bize hesap sormaya çalışıyorlar. Oysa bizim haklılığımızı cümle alem biliyor" dedi.
Kartal, "Bir işverene, bir tek adama gücü yetmeyen devlet, şimdi gücünü bizde sınıyor. Biz bir kere daha bağırıyoruz buradan. Devletin gücünü bizde sınamayın! Yerin 7 kat altında alın teriyle yaşamını devam ettirmek durumunda kalıp, kör edilenler, sakat bırakılanlar, ciğerleri çürütülenlerden hesap sormasın devlet!" diye sürdürdü.
"Korkmuyoruz!"
— BSMTV (@BSMTV_TR) October 17, 2020
SOMALI MADENCİLER GÖZALTINA ALINDI
Soma Uyar Madencilik işçileri Ankara yürüyüşü sırasında Salihli'de jandarma tarafında gözaltına alındı!#MadenciyleYürü #SınıfDayanışması pic.twitter.com/buV59FLzFI
(HA)