Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs’ta katıldığı televizyon programında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Yıldız Kampüsü’nün cumhurbaşkanlığına ait bir külliye olacağına dair açıklamalarda bulunmuştu.
Kampüslerinin ellerinden alınmasını istemeyen öğrenciler “Yıldız Savunması” adıyla bir araya geldi. Topluluktan iki öğrenci Rektörlüğe kampüsün geleceğine dair planları ve fakültelerin taşınma nedenlerini sordu. Sorularına yanıt gelmedi. İki öğrenciye “izinsiz afiş asmak ve stant açmak” suçlamasıyla disiplin soruşturması açıldı.
Beşiktaş Kent Dayanışması, Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi ve Yıldız Savunması bugün Şehir Plancıları Odası’ndaki basın toplantısında hem soruşturmaları protesto etti hem de Yıldız Kampüsü’nün üniversitede kalması çağrısı yaptı.
Merkezden uzak üniversiteler
Hakkında soruşturma açılan öğrencilerden Ezgi Sevinç, Yıldız Savunması adına yaptığı açıklamada Yıldız Kampüsü’ndeki fakültelerin 1999 yılından itibaren Davutpaşa Kampüsü’ne taşındığını anlattı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi de gelecek yıl Davutpaşa’da eğitim verecek, Yıldız Kampüsü’nde yalnızca Makine Mühendisliği, Mimarlık ve Gemi İnşaatı Ve Gemi Makinaları Mühendisliği Fakülteleri kalacak.
Sevinç, kampüslerin kent merkezlerinden uzaklaştırılmasıyla üniversite ile toplumun bağının kesilmek istendiğini söyledi.
Fakültelerin taşınması öğrencilere başta barınma problemi olmak üzere, sosyal ve kültürel faaliyetlerden, hayatlarını kurdukları çevreden uzaklaşma sorunu ortaya çıkarıyor.
Cevap yerine soruşturma
Sevinç, Erdoğan’ın açıklamaları üzerine kampüse sahip çıkmak için oluşturdukları Yıldızı Savunuyoruz inisiyatifi olarak iki haftada 11 bin imza topladıklarını; 4 Haziran’da geceyi kampüste geçirdiklerini; 11 Haziran’da gerçekleştirdikleri şenlikle de Yıldız Savunması’nın kuruluşunu ilan ettiklerini anlattı.
Üniversite yönetiminin sözlü olarak üç fakülte ile rektörlüğün taşınmasının mümkün olmadığı bilgisi aldıklarını ancak bunu yazılı açıklamaktan kaçındıklarını söyledi.
İİBF öğrencisi olan Sevinç, fakültesinin taşınma sebebini, Şehir Bölge Planlama’dan arkadaşı ise kampüsün geleceğe dair planlarını 22 Haziran’da bilgi edinme hakkı kapsamında rektörlüğe iletti.
Sorulara yanıt gelmezken, 23 Haziran’da kampanya süresince açtıkları stant ve afişler sebep gösterilerek haklarında disiplin soruşturması açıldı.
Başbakanlık ofisi örneği
Beşiktaş Kent Dayanışması adına konuşan Ersin Kiriş kamunun ortak kullanım alanlarının kimi zaman sermaye kimi zaman devlet eliyle halkın kullanım alanı olmaktan çıkarıldığını hatırlattı.
Beşiktaş’ta 2008’de Başbakanlık Çalışma Ofisi yapılan alanı örnek gösteren Kiriş, şimdi de kent merkezindeki üniversitelerin hedef haline geldiğini söyledi.
Üniversiteleri kentin dışına itip, kamusal alanları yok eden projelere karşı koymaya devam edeceklerini belirtti. (BK)
Yıldız Kampüsü |
Üniversite sitesinde kampüsün tarihine ilişki şu bilgiler yer alıyor. Beşiktaş tepesindeki koruluk ilk kez I. Ahmed tarafından küçük bir köşk yaptırılarak avlanma amacıyla kullanıldı. II. Abdülhamid 1877 yılında Yıldız Sarayı'na taşındı. Yıldız Sarayı, Osmanlı padişahlarının İstanbul'da devamlı oturduğu dördüncü saray olup, Beşiktaş'ta sahilden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan yaklaşık 500 bin metrekare yüzölçümü olan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür. Bu birleşimin önemli yapıları arasında yer alan Hünkar Dairesi ( Valide Sultan Köşkü veya Hünkar Sofrası adıyla da anılır), 1937 yılında Yıldız Teknik Okulu'nun kurulmasıyla okula verilmiş olup, bugün Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Çukur Saray (Hanım Sultanlar Dairesi), Bekar Sultanlar, Şehzade Köşkleri, Sünnet Köşkü, Damatlar Dairesi, Agavat, Kileri-i Hümayun da üniversitenin kullandığı binalardır. |