Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’teki grup konuşmasını başbakan ve AKP Grup Başkanı Binali Yıldırım yaptı.
Geçtiğimiz haftaki konuşmayı, AKP Genel Başkanı seçilen cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapmıştı.
Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’ın Katar ile ilişkilerini kesmesi, Rakka operasyonu, ekonomi Yıldırım’ın ana konu başlıklarıydı.
Zeytinliklerin maden ve sanayi tesislerine açılmasını öngören yasa tasarısına dair "Türkiye'nin geleceği açısından zeytin mi daha önemli yoksa yapılacak tesis mi daha önemli? Meseleyi doğru açıdan görmek lazım. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım" dedi.
Katar’la ilgili “Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz” yorumu yaptı. Rakka operasyonuna dair “Dostumuz Birleşik Devletler ne yazık ki terör gruplarıyla bir başka terör grubunu yok edeceğini düşünerek bir işbirliğine gitti” diye konuştu.
Ekonominin “güçlü bir performans sergilediğini” söyleyen Yıldırım “Genç işsizlerimizin sayısı biraz fazla. Şimdi istihdam seferberliği başlattığımız gibi gençlerimiz için de bir istihdam eylem planı hazırlıyoruz” dedi.
Yıldırım, toplantının ardından Meclis’ten ayrılırken gazetecilerin Almanya'nın İncirlik Üssü'nden ayrılma kararına dair sorusuna, "Herhangi bir karar yok bizim tarafımızdan alınan, nasıl isterlerse yapsınlar" yanıtı verdi.
“Katar'la ilgili diplomatik temaslar"
Yıldırım’ın konuşmasında öne çıkan ifadeler şöyle:
“Körfez İşbirliği Konseyinin bazı ülkeleri, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme ve bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz. Bölgemizin barış ve istikrara ihtiyacı olduğu dönemde stratejik işbirliğimiz olan Körfez İşbirliği Konseyi Ülkelerinin kendi aralarında yaşanan sorunlara diyalogla, sükunetle çözüm üretmelerini temenni ediyoruz. Bu meselenin çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz, ilgili ülkeler nezdinde ve diğer ülkeler nezdinde diplomatik temasları başlatmış bulunuyoruz. Hükümet olarak her seviyede çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
“ABD ne yazık ki terör gruplarıyla işbirliğine gitti”
“Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kış ayı boyunca sürdürdüğümüz operasyonlarda bölücü terör örgütüne ağır bir darbe indirdik. Güney sınırlarımız emniyet altına almak için başlattığımız sınır güvenliği çalışmaları tamamlanmış durumdadır. Rakka'da, ABD'nin oradaki terör unsurlarıyla başlattığı operasyon devam ediyor. Bu konuyla ilgili defalarca ikazlarımıza rağmen müttefikimiz, dostumuz Birleşik Devletler ne yazık ki terör gruplarıyla bir başka terör grubunu yok edeceğini düşünerek bir işbirliğine gitti. Türkiye olarak bu işbirliğinin doğuracağı sonuçlardan ülkemizin zerre kadar zarar görmesine asla izin vermeyeceğiz.”
“Genç işsizlerimizin sayısı biraz fazla”
"Terör fitnesini yayan şer odaklarına rağmen de 2015'te yine yüzde 6.1 oranında büyüdük. 2016'ya geldiğimizde 15 Temmuz kanlı darbe girişimini yaşadık. 2016'yı yüzde 2.9 büyümeyle kapattık. Üçüncü çeyrekte Türkiye küçüldü, ancak son çeyrekte alınan tedbirlerle toparladı, yine dünya ortalamasının iki katında bir büyümeyi gerçekleştirdik. Son dönemde ekonomide yaşanan olumlu yönde gelişmelerle birlikte inşallah bu yıl hedeflenen yüzde 4.2'nin üzerine çıkacağız."
“Toplam işsiz sayısı 3,5 milyon. Doğru. Genç işsizlerimizin sayısı biraz fazla. Yani toplam içinde yüzde 20'yi buluyor. Bu yüksek bir oran. Şimdi istihdam seferberliği başlattığımız gibi gençlerimiz için de bir istihdam eylem planı hazırlıyoruz. Çalışmalar bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve yürürlüğe koyacağız. Bundan sonraki önceliğimiz, işsizliği bir yandan azaltırken, bir yandan da genç işsizliğe yönelik acil tedbirleri hayata geçirmek.”ü
Kıdem tazminatı”
“Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla bir araya geleceğiz ve onlarla uzlaşma, ortak nokta bulma yolunu sonuna kadar sürdüreceğiz. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil.
“Zeytin ağacı sayısı 172 milyona çıktı”
"AK Parti iktidarı döneminde, zeytin ağacı sayısı 100 milyondan 172 milyona çıktı, Türkiye zeytin üretiminde dünya ikincisi oldu. İşte zeytinciliğe önem vermek lafla değil, icraatlarla ortaya çıkıyor.
"Getirilen düzenleme ne? Zeytin alanı olarak bilinen yerlerde maalesef geçmişte birtakım yanlış uygulamalar, hukuksuz uygulamalarla sanayi tesisleri yapılmış. Dolayısıyla zeytin alanları kullanılamaz hale gelmiş. Birincisi bununla ilgili düzeltme yapmak. İkincisi de sanayi bölgesinde zeytin alanlarının 3 kilometre yakınına kadar asla hiçbir tesis yapılmayacak; ancak 3 kilometre daha fazla mesafeden bu tesisler kurulabilecek. Önce kurula gelecek, karar alınırsa ilgili bakanlığa gelecek. Bakanlık 'olur' verirse bu şekilde olacak. Eğer bu işin yapılmasında üstün kamu yararı varsa bu gerçekleşecek. Türkiye'nin geleceği açısından zeytin mi daha önemli yoksa yapılacak tesis mi daha önemli? Meseleyi doğru açıdan görmek lazım. Bir kaşık suda fırtına koparmamak lazım." (BK)
* Fotoğraf: Hakan Göktepe / Ankara / AA