Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’nin kuzeyinde YPG’nin vurulması, Musul operasyonu, başkanlık sistemi ve olası referandum hakkında konuştu.
Afyon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:
Suriye
"Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetleri tamamen terör örgütlerini bertaraf etmeye, ülkemizin sınır güvenliğini sağlamaya yöneliktir.
“Bir yandan da DEAŞ başta olmak üzere PYD, YPG, biz bunları terör örgütü olarak kabul ediyoruz. Terör örgütlerine karşı yaptığımız mücadelede de kimin ne dediğinin önemi yok. “Biz ülkemizin, sınırlarımızın güvenliğini sağlamak için ne gerekiyorsa bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz.
“Kimsenin toprağında, yerinde, yurdunda gözümüz yok. Kendi ülkemizin güvenliği bizim için her şeyin önünde gelir.
Irak
“Irak ile 350 kilometre sınırımız var. Bu sınırı aşarak bölücü terör örgütü yıllardır başımızı ağrıtıyor. Irak her şeyden önce bu terör örgütlerini zapturapt altına alması lazım.
“Bugün ortada görünen ülkelerin, bu ülkelerle ne sınır ne kültür ne de tarih birliği var. Bunları dikkate aldığımızda Türkiye’nin buralarla ilgilenmesi gayet doğaldır. Bunun aksini söylemek, aslında normal olmayan bir şey.
Başkanlık
“Bizim üzerinde çalıştığımız model başkanlık modelidir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan referandumla birlikte, Türkiye’de cumhurbaşkanı artık halk tarafından seçiliyor.
“Bu durumun Anayasa’ya uygun hale getirilmesi, Türkiye’nin en önemli meselelerinden biridir.
Bahçeli'nin desteği
“MHP Genel Başkanı’nın bu konuyu gündeme getirmesi olumlu bir adımdır. Kendisine teşekkür ediyoruz.
“Ülke sorunlarının çözümü konusunda geçmişte de çok duyarlı davrandı. Bugün de dediği şudur ‘Bu sorun çözülmelidir. Ama MHP’nin tercihi parlamenter sistemdir. Ancak olmuyorsa bu fiili durumun düzeltilmesi gerekir.’
Referandum
“Bunu düzeltecek olan da millettir. Millete gitmek için bunun en az 330 ile geçmesi gerekiyor.
“Bu konuda AKP grubunun getireceği anayasa teklifini en iyi şekilde değerlendirip, sorunun millete götürülmesinin önünü açacağını düşünüyoruz.
“Değerlendirme ve karar önce Meclis’in olacak. Meclis’ten geçmesi halinde millete soracağız. Bu meseleyi de Türkiye’nin gündeminden çıkaracağız.
“Vatandaş, siyasetin çözemediği sorunları çözerek geldi. Bu anayasa değişikliğini vatandaşın önüne götürdüğümüzde, en doğru kararı vereceğine inanıyoruz.” (EKN)
* Fotoğraf: Gökhan Balcı / AA