Başbakan Binali Yıldırım ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bugün Atina'da yaptıkları basına kapalı görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Yıldırım’ın 15 Temmuz sonrası Yunanistan’a kaçan sekiz askerin iadesini istediklerini söylediği basın toplantısında Çipras mahkeme kararlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
“Yunanistan’da adalet ve yönetim arasında büyük bir ayırım söz konusu. Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek zorundayız.
“Yunanistan mahkemesi bir karar verdi ve bu karara saygı göstermek zorundayız. İltica başvurularıyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı.
“Sözkonusu taleple ilgili bir kriz söz konusu değildir. Bu konuda Türkiye’de demokratik kurumlara karşı saldırıda bulunulmuştur bundan hemen sonra biz darbecilerin karşısında tavır aldık.
“Bizim Türkiye ile yapmış olduğumuz terör alanındaki işbirliği son derece önemli. Uluslararası hukuk çerçevesinde bunu gerçekleştirmekteyiz.”
Yıldırım da askerlerin iadesini istediklerini belirtti.
“Yargı ile idarenin işleri hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Biz de bunu söylüyoruz. Tabii ki yargı kendine ait olan kararları verecek idare de kendi nezdindeki işleri yapacak.
“Fakat Türkiye hakikaten zor günler geçirdi. Hukukun verdiği karara saygılıyız ama istiyoruz ki darbeciler Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın.”
Sekiz askeri halen gözaltında |
15 Temmuz darbe girişimi sonrası helikopterle Yunanistan’a giden ve siyasi sığınma talebinde bulunan iki binbaşı, dört yüzbaşı ve iki astsubaya Dedeağaç Suçüstü Mahkemesi’nde yasadışı yollardan ülkeye kaçak girmek suçundan ikişer ay hapis cezası verilmişti. Mahkeme hapis cezasını üç yıl süreyle ertelemiş ve sığınma talebinde bulunan askerlerin bu talepleri sonuçlanıncaya kadar gözaltında tutulmalarına karar verilmişti. Türkiye ise askerler için iade talebinde bulunmuştu. Askerlerle ilgili üç davanın ikisinde beş askerin iade edilmemesi, birinde üç askerin iade edilmesi kararı verilmişti. Karar daha sonra temyize gitmiş ve Yunanistan Yüksek Mahkemesi 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan sekiz askerin Türkiye'ye iade edilmemeleri yönünde karar vermişti. Mahkemenin kararını açıklayan yargıç Giorgos Sakkas, "askerlerin Türkiye'ye iade edilme durumlarında adil yargılanma olasılıklarının düşük olduğunu" söylemişti. Sekiz asker hakkındaki iade talebinin reddedilmesi üzerine Türkiye Ocak 2017'de ikinci kez askerlerin iadesini istedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Yunanistan ile aramızdaki ikili geri kabul anlaşmasının iptali dahil gerekli adımları atacağız" demişti. Yunanistan Yüksek Mahkemesi sekiz asker için de ikinci iade talebinin reddedilmesine karar verdi. Yunanistan'daki Türkiye askerleri halen gözaltında tutuluyor. Askerlerin sığınma başvurusu konusunda ise nihai karar verilmedi. |
Kıbrıs
İki liderin açıklamalarında Kıbrıs da yer aldı.
Yıldırım Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının kullanılmasıyla ilgili olarak “Bunlar insanlığın ortak mirasıdır” dedi.
“Bunlar kullanılırken Kıbrıs adasının kuzeyin güneyin bütün hakları korunarak burada çalışmaların yapılması bunun yapılmasının önemi üzerinde durduk.
“Kıbrıs konusunun tabiatıyla Türkiye için de Yunanistan için de çözülmesi gereken bir mesele olduğunu biliyoruz ve çözümü konusunda Sayın Çipras’ın da bizim de olumlu düşünceler içinde olduğumuzu ifade etmek isterim.
“Tabii ki çözümün adil olması lazım adil yönetişimi sağlaması lazım. Adada yaşayan Türk toplumunun, Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alacak bir çözüm getirilmesi lazım."
Ege
Yıldırım Ege’deki ihlallerin iki taraflı olduğunu belirtti.
“Ege’deki ihlaller üst uçuşlarla ilgili konulardan sayın başbakan bahsetti. Tabii bu tek taraflı olmuyor burada ihlaller karşılıklı oluyor.
“Amacımız bu ihlalleri asgari düzeye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Bunun yolu da doğrudan iletişim.” (YY)