"Mor Çatı Dayanışma Merkezine Ocak ayından bu yana başvuruda bulunan bin 244 kadının yarısı sığınak talep ediyor. Sığınaklara ihtiyaç duymayacağımız bir hayat için, bu gün sığınaklara ve kadınlara gerekli bütçe ayrılmalı."
Mor Çatı 25 Kasım "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Mücadele Günü" dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yeşim Arat ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ayşe Gül Altınay'ın "Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet" araştırmasının da ortaya koyduğu üzere, her üç kadından biri fiziksel şiddete maruz kaldığını vurguladı.
Sayılarla "kadına yönelik şiddet"
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın hazırladığı "2006 Yılı Faaliyet Raporu"na göre, Türkiye'de sadece kayıtlara geçmiş 72 bin 643 kadına yönelik şiddet içerikli saldırı bilgisi var. Bu kadınlardan 842'si saldırılar neticesinde öldü, 9 bin 317 kadın yaralandı.
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'ysa 2001-2006 yılları arasında namus adına bin 806 cinayetin işlendiğini, aynı dönemde 5 bin 375 kadının da intihar ettiğini açıkladı.
Türkiye, uluslar arası raporlara göre kadın erkek eşitliğinde 128 ülke arasından 121. sırada yer alıyor. Kadınların tamamına yakını hayatlarında en az bir defa cinsiyet temelli ayrımcılığa uğruyor. Parlamento'da kadın milletvekili oranı yüzde dokuz, çalışma yaşamına katılan kadın oranı yüzde 24, namus cinayetlerinin tamamı kadınlara yönelik.
"Mevcut sığınaklar güçlendirilmeli, yeni sığınaklar açılmalı!"
Mor Çatı basın açıklamasında taleplerini sıralıyor:
- Şiddetle mücadele programı çerçevesinde, mevcut sığınakların hizmet kapasitelerinin artırılması, uluslararası feminist ilkeler doğrultusunda, yerel ihtiyaçları gözeten çalışma standardizasyonunun getirilmesi sağlanmalı.
- Türkiye'deki mevcut sığınak sayısı -kız yurtları da dahil - 35'dir. Bu sığınaklarınsa soyal devlet anlayışından yoksun, erkek egemenliğine karşı, kadından yana bir tutumla yürütülmemesi, aile içinde şiddete maruz kalmış kadınların güçlendirilmesinin önünde engel olarak durmakta.
"Sığınak için devlet tarafından ihtiyaçı karşılayacak bir bütçe ayrılmamış olmasının yanı sıra bir başka sorun işbirliğinin kurumsallaşamamış olması. Sığınak faaliyetiyle ilgili olarak, yöneticilerin sık sık değişmesi durumunda aksaklıklar kaçınılmaz oluyor, her yeni gelen kaymakam bizler icin yeni bir anlatma, tartışma ve ikna etme zorunlulugu doğuruyor."
"Sığınaklar Tek Başına Çözüm Değil"
Kadına yönelik her tür şiddetle mücadele için kapsamlı devlet programı oluşturulmasının önemine dikkat çeken Mor Çatı, "Bu noktada hem sığınak ihtiyacı olmayan kadınların yararlanabileceği, hem de kadınların sığınakta kaldıktan sonra sosyal destek alabilecekleri da(ya)nışma merkezleri kurulmalı" diyor.
"Nüfusunun yüzde 51 kadın olan bir ülkede, kadınların öncelikli sorunları için gerçekçi bütçelerin oluşturulmaması kabul edilebilir değil." (GG)