Devlete ait Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK), 12 Eylül tarihli tabanca satış kampanya belgesine göre, 12 tabanca modelini 10 taksitle almak mümkün. MKEK bu kampanya belgesinin sonuna üç bankanın POS cihazlarından taksitli satış yapıldığını, "diğer bankalarla görüşmelerin devam ettiği" notunu eklemeyi unutmamış.
Dedeman: Sivillere silah satmayın
Bireysel silahsızlanmayı savunan Umut Vakfı'nın kurucu başkanı Nazire Dedeman, "MKEK’ye sesleniş: Bir silah, bir insanın 'ölüm'ü demektir" başlıklı metninde, devletin sivillere silah satışını durdurmasını istedi. Dedeman bireysel silahlanmanın artmasıyla suç oranlarının da arttığına dikkat çekti; "Silah stoklarının eritilmesiyle elde edilecek kârlılığın, meydana gelecek suçların topluma maliyeti karşısında hiç bir anlamı yoktur, olamaz" dedi. Dedeman şunları yazdı:
"Suçu önlemek konusunda yoğun çabalara ihtiyaç varken; bir devlet kurumunun yurttaşlarına silah satması, öldürmekten başkaca işlevi olmayan bir aracı 'gündelik bir tüketim nesnesi' gibi yaygınlaştırması, akıl alacak gibi değildir.
"Yalnızca daha fazla kâr elde etmek için silahlanmayı artıran her türlü faaliyetin, ateşli silahların neden olduğu her ölüm ve yaralamada sorumluluğu büyüktür. Öncelikle yurttaşın yaşam hakkını gözetmek durumunda olan MKEK gibi devlet kurumlarının sorumlulukları ise taşınamayacak kadar büyüktür..."
Yılda 3 bin kişi silahla ölüyor
Dedeman'ın MKEK'ye anımsattığı bireysel silahlanmayla ilgili bazı istatistiklerse şöyle:
- Türkiye’de her yıl 3 bin kişi ateşli silahlarla hayatını kaybediyor.
- Türkiye’de ruhsatsız silahlar dahil olmak üzere 9 milyonun üzerinde ateşli silah var.
- Türkiye’de Polis sorumluluk bölgesinde meydana gelen asayiş olaylarında, yalnızca 2008 yılının ilk üç ayında -2007’ye kıyasla- silah kullanımında yüzde 57 artış var. Ruhsatlı silah kullanımı arttı.
- Yalnızca trafikte hareket halindeki 8 milyon aracın yüzde 6’sında ateşli silah bulunuyor. Bu silahların yüzde 80’i her an patlamaya hazır durumda. (TK)