* Fotoğraflar: NASA, Kaynak: TÜBİTAK.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) her yıl derlediği "Gök Olayları Yıllığı"na göre 2022'nin en önemli gök olaylarından biri 31 Aralık 2022'de gerçekleşecek.
Yılbaşı gecesine denk gelen 31 Aralık'ta, gün batımından itibaren gezegenlerin hepsi gökyüzünde görülebilecek.
Beşi (Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn) çıplak gözle, ikisi (Uranüs ve Neptün) ise teleskop yardımıyla görülebilecek gezegenler dışında, 2006 yılında "gezegenlik kriterlerine uymadığı" gerekçesiyle "gezegen" sıfatını kaybeden Plüton'u da yine teleskopla görmek mümkün.
Bundan sonraki hesaplamalar, yaklaşık 2040 yılında buna benzer bir gök olayı yaşanacağı yönünde.
Önemli günler
Yıllıkta yer alan bilgilere göre, 31 Aralık dışındaki önemli tarihler şöyle:
- 24 Aralık Ay Dünya'ya en yakın konumunda (362.800 km),
- 26 Aralık Ay ve Satürn birbirlerine yakın görünümde,
- 29 Aralık Gün batımında Merkür ve Venüs batıda birbirlerine çok yakın görünümde,
- 29 Aralık Ay ve Jüpiter birbirlerine çok yakın görünümde.
Öne çıkanlar
Yıllıkta aralık ayında gezegenlerle ilgili öne çıkan detaylar ise şöyle:
Merkür: Yakınındaki Venüs ile birlikte ufuktan fazla yükselememiş olan gezegenin gün batımından hemen sonra kısa süreyle gözlenmesi ancak temiz bir batı ufku ve el dürbünü yardımıyla mümkün olabilir. Ayın 28 ve 29'unda Venüs ile yakın görünmesi astro fotoğrafçılara güzel bir kare imkânı sunabilir.
Venüs: Ufuktan fazla yükselemeyecek olan gezegen yine de muhteşem parlaklığı ile ay boyunca gün batımından sonra batı ufkuna yakın bir şekilde kısa sürelerle gözlenebilir. Gezegene ay boyunca daha sönük olan Merkür de eşlik ediyor.
Mars: Geçtiğimiz ay parlaklığı ve Dünya'ya uzaklığı bakımından özellikle teleskoplu gözlemciler için çok uygun bir durumda olan gezegen aralık ayında da bu özelliklerini devam ettirecek. Gün batımından sonra doğudan parlak bir şekilde yükselecek olan gezegen tüm gece gökyüzünde. Ay sonuna doğru artık gün batımında doğuda iyice yükselmiş olan gezegen gün doğumundan yaklaşık iki saat öncesine kadar gözlenebilir olacak.
Jüpiter: Gün batımında parlak bir şekilde gökyüzünün güneydoğu bölgesinden Ay ve Neptün ile yükselmiş olan gezegen, gece yarısından iki saat sonrasına kadar gökyüzünde. Günler ilerledikçe gözlem süresi kısalmaya devam edecek. Yılın son günlerinde gün batımında güneyden yükselmiş olacak ve gece yarısında batacak.
Satürn: Gezegen ayın başında gün batımında güneyden yükseliyor ve gece yarısına varmadan batıyor. Ay boyunca gözlem süresi kısalacak olsa da dört saate varan sürelerle gökyüzünde kalmaya devam edecek. Yılın son gecesi gün batımında gökyüzünde 7 gezegenin ve Ay'ın bulunması meraklı ve donanımlı amatörlere ilginç bir yılbaşı gecesi sunabilir.
(TY)