"Sahneye ilk 1933'te Harbiye'deki Belvü Bahçesi'nde çıktım. 1932 senesiydi sanırım... Sahneye daha çıkmamıştım. Siyah önlük, beyaz yakalı bir kız, Beyoğlu'nda Karlman Pasajı yanında İtalyan Kulübü vardı. Oraya götürdüler beni, Sahibinin Sesi'nde plak okutuyorlar. 'Ah bu yerler ne füsunkardır' diye. Tabii kekeme olduğum için bir türlü giremiyorum şarkıya. Vecihe Hanım 'tın' dedi de ben şarkıya girebildim, 'Ahhhh' diye. Ondan sonra da bülbül gibi açıldım."
Sesi ve yorumuyla klasik Türk müziğine yeni bir soluk getiren Müzeyyen Senar, 1977'de Müjdat Gezen'in sunumuyla doldurduğu "Çilingir Sofrası" plağında anlatıyor, sesiyle bizi nasıl tanıştırdığını.
Kaynak: İstanbul LOOK/Twitter
TIKLAYIN - Bir Cesur Kadın, Müzeyyen Senar: Günah Benim, Kime Ne?
Müzeyyen Senar'ın ölümünün ardından altı yıl (8 Şubat 2015) geçti.
TIKLAYIN - Müzeyyen Senar'ın Mezarında Kemani Tatyos Efendi Bestesi Çalındı
Adı üstünde, bir çilingir sofrası ortamında meşk edilirken kaydedilen albümde Senar, "Memlekete geldik" diyerek "Bursalı mısın Kadifeli Gelin" parçasına geçmeden önce şöyle diyor:
"Bizim memlekete geldik. Sırada, Bursalı mısın kadifeli gelin, çaydan mı geçtin, yanakların al al olmuş konyak mı içtin? Halbuki biz burada ne içiyoruz? Alaturka deyince akla ne gelir, rakı gelir, rakı içiyoruz, haydi şerefe."
Müzeyyen Senar, Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Gököz köyünde 16 Temmuz 1918'de dünyaya geldi. Ailesiyle birlikte 1930'da İstanbul'a göç eden sanatçı, Mekteb-i Fakire'de eğitime başladı.
Sanatçının "nazar" diye adlandırdığı ve 10 yıl süren kekemeliği, iyi şarkı söylemesine mani olmadı.
Senar, müzik öğretmeni ve annesinin teşvikiyle 1931'de Üsküdar Musiki Cemiyeti'ne kaydoldu ve burada Emin Ongan ile Necati Tokyay'dan usul, nota ve makam eğitimi aldı.
Bir yıl sonra Şark Musiki Cemiyeti'nde Hayriye Örs ve Kemal Niyazi Bey'den ders alan sanatçı, aynı dönemde Selahattin Pınar, Yesari Asım Arsoy, Osman Nihat Akın, Lem'i Atlı gibi bestekarlarla tanıştı.
Müzeyyen Senar, 1932'de İstanbul Radyosu'na girdi.
Senar'ın programını dinleyen, Belvü Gazinosu'nun sahibi İbrahim Dervişzade, gazinonun 1933 yaz sezonunun yıldızlar programına sanatçıyı da aldı. Senar, fasıl değil solo programı yapma şartını öne sürdü ve Türk gazino tarihinde solistlik müessesesini ilk başlatan müzisyen oldu.
Ünlü sanatçının müzik alanındaki kabiliyeti, radyodan yükselen nağmeleri Mustafa Kemal Atatürk'ün de ilgisini çekti ve sanatçı birçok kez Atatürk'ün huzurunda Dolmabahçe Sarayı'nda şarkı söyledi.
Fatih Akın'ın "Köprüyü Geçmek" filmi.
"Cumhuriyetin Divası" olarak anılan Senar, filmlerde rol almasının yanı sıra, pek çok filme de şarkılarıyla eşlik etti.
Çok geçmeden ilk taş plağını da çıkaran Müzeyyen Senar, Yesari Asım Arsoy'un "Ümitlerim Hep Kırıldı, Yarim Artık Gelmeyecek" parçasını kaydetti. İstanbul'un birçok ünlü gazinosunda sahne alan Senar, radyo programlarını 1941'e kadar devam ettirdi.
Senar, sanatıyla Zeki Müren, Bülent Ersoy, Adnan Şenses, Behiye Aksoy, Muazzez Abacı'nın da aralarında yer aldığı çok sayıda sanatçı için ekol oldu.
2004'te Sezen Aksu öncülüğünde düzenlenen ve sanatçı dostlarının da katıldığı gecede 72. sanat yılını İstanbul Cemil Topuzlu Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda kutladı. Senar'a, sahnede Emel Sayın, Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Sibel Can, Halit Kıvanç gibi isimler eşlik etti.
Senar'ın ayrıca daha sonra Sezen Aksu, Tarkan, Nükhet Duru, Ajda Pekkan, Şebnem Ferah, Kubat, Levent Yüksel ve kızı Feraye ile düet yaptığı "Bir Ömre Bedel" albümü büyük ilgi gördü.
Hayatı boyunca yaklaşık 500 plak ve albüm yapan Senar, ilk başta reddetse de 1998'de Devlet Sanatçısı unvanını aldı. 2006 yılında İzmir'deki evinde felç geçiren Senar, 8 Şubat 2015'te zatürre nedeniyle kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 97 yaşında hayatını kaybetti.
TIKLAYIN - Müzeyyen Senar'ın Şarkılarını İçimizden Söyledik
Kaynak: AA
(AÖ)