* Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı.
Yıkılan Buca Cezaevi'nin olduğu alanın nasıl değerlendirileceğine dair tartışmalar sürerken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu, arazinin yapılaşmaya açılmak istenmesini cezaevi önünde yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.
"Buca nefes alamıyor. AVM değil yeşil alan istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya kentteki siyasi parti ve kurum temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler, yurttaşların, yıkılan kamusal alanın yerine yeşil alan yapılması istediklerini söyledi.
"Kamu yararı nerede?"
Cezaevinin yıkımından sonra boşta kalan arazinin yüzde 70'lik bir kısmına ticari bir inşaat yapılmak istendiğini söyleyen Güler "Bu yaklaşımda kamu yararı nerededir?" diye sorarak şöyle dedi:
"Buca'da yaşayan vatandaşlarımızın ticaret ve konut alanlarından çok, başta yeşil alan olmak üzere kamusal alanlara ihtiyaçları vardır. Buca'da yaşayan vatandaşlar olmak üzere bu kentte yaşayan vatandaşların fikri sorulmuş mudur? TMMOB'a bağlı odalar olarak askıdaki planı kabul etmediğimizi ve kamu yararı gözetmeyen bu plana karşı tüm hukuki direnişi sergileyeceğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız. Kenti korumak için elimizden yapacağız."
Kent sağlığı olumsuz etkilenecek
İzmir'in mevcut yapılaşma sorunu göz önüne alındığında söz konusu projenin kent sağlığını olumsuz etkileyeceğini söyleyen Güler, "insanca yaşam alanları" oluşturulması gerektiğini vurgulayarak "İlçedeki yapı ve nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde, bu alan ile ilgili tasarrufun ne olacağı aslında çok net ortadadır," dedi.
İzmir halkına çağrı
Eskiden cezaevinin olduğu yerin kamusal bir alan olduğunu söyleyen Güler, alanın yine kamusal bir alan olarak kullanılmasının kamusal bir hak olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sonlandırdı:
"TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu olarak çıkarılan planlara itirazda bulunacağız. Buradaki en büyük sorumluluk İzmir halkına düşüyor. Tüm İzmir halkını bu yanlış kararı durdurmak amacıyla hazırlanan örnek itiraz dilekçesi ile İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nde askıya çıkarılan imar planı değişikliklerine 08.11.2022 tarihine kadar itiraz etmeye davet ediyoruz."
Buca Cezaevi ve Hafıza 1959'da inşa edilen ve 63 yıl sonra alınan yıkım kararı Mart 2022'de uygulanmaya başlayan Buca Cezaevi, yıkım aşamasında çevreye yaydığı "asbest" ve yıkımdan sonra yerine ne yapılacağıyla gündeme geldi. Buca Cezaevi 63 yıl boyunca birçok acıya ve direnişe tanıklık etti. Önemli bir hafıza mekânı olan cezaevinde Bülent Ersoy'dan, Tariş işçilerinin direnişini destekleyen Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten'e, 12 Eylül'ün ardından idamla yargılanan Necdet Ayma'ya, Deniz Gezmiş'in arkadaşlarından Avukat Metin Cengiz'e kadar birçok kişi kaldı. Evrensel Gazetesi'ne konuşan eski tutuklular, cezaevinin yıkım işlemiyle işlenen suçların, ödenen bedellerin yok edilmeye çalışıldığını söylüyor. |
(TY)