Dört kişi; bir kadın, bir erkek ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) "Kardelenler" bursundan yararlanan iki lise öğrencisi kız çocuğu mezun oldukları Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nı (YİBO) anlattı.
YİBO mezunlarının her birine, aynı yedi soru yöneltildi. 2006 Şırnak Merkez Kız Yatılı YİBO mezunu, Kardelenler bursuyla eğitimini sürdüren, 18 yaşındaki, lise son sınıf öğrencisi sorulara şu yanıtları verdi:
Türkçeyi okulda mı öğrendin?
İkinci sınıfta YİBO'da okumaya başladım. Köyde birinci sınıfta Türkçe öğrenmiştim ama ancak kendimi ifade edecek kadar. YİBO'da Türkçe konuşmaya başladım diyebilirim.
Öğrenme sürecinde zorlandın mı? Öğretmenlerin bu süreçte tutumları nasıldı?
Hocalarımız bize çok yakın davranıyorlardı. Yatılı ve ailelerimizden uzak olduğumuz için bizi korkutmamaya çalışıyorlardı. Derslerde roman kahramanlarını anlatarak Türkçe okuma yazmayı öğrendik.
Ders dışında Kürtçe konuşmanıza müdahale ediliyor muydu?
Yatakhanede, yemekhanede her zaman nöbetçi hocalar oluyordu. Onlar bizi anlayabilsinler diye aramızda da hep Türkçe konuşurduk. Zamanla Kürtçe sözcükleri unuttuk.
Okulda ne tip sosyal etkinlikler yapılıyordu?
Şehir gezileri, tiyatro gösterileri oluyordu. Haftada en çok kitap okuyana ödüllerin verildiği yarışmalar düzenleniyordu. Hentbol, voleybol gibi sporlar yapmaya teşvik ediliyorduk.
Diğer okullarla ne gibi farklılıklar gözlemliyordun?
Tek başımıza, aileden uzakta kendimizi geliştirebildik, sorumluluk sahibi olduk. Küçük yaşta olgunlaşmamız diğer okullardaki çocuklardan tek farkımızdı. Ayrıca çok fazla disiplin vardı. Çalışma ve düzen konusunda sert disiplin kuralları vardı. Günde dört defa sayım yapılırdı, yataklarımız düzenli, çamaşırlarımız tertemiz olmalıydı. Kampta gibiydik. Ama bu disiplin sayesinde şimdi ÖSS'ye daha iyi hazırlanıyorum.
Şimdi seçme şansın olsa başka bir okulda okumak ister miydin?
Seçebilsem yine YİBO'yu tercih ederdim. Çünkü kendimi burada daha iyi geliştirebildim. Ailesine bağımlı olmayan, modern bir insan haline gelebildim.
Son yıllarda yürütülen eğitim kampanyaları ile ilgili ne düşünüyorsun?
Ben ÇYDD'nin Kardelenler bursundan yararlanıyorum. Doğu tarafında bu tür yardımların yapılması kızları okullaştırıyor. Dünyanın yeni ekonomik gücü kadınlar ve bu kampanyalar sayesinde kadınlar bunu yapmaya olanak kazanıyor. Kendi kararlarımızı alıp kendi geleceğimizi tayin edebiliyoruz. Bu kuruluşlarca bu yardımların yapılması çok iyi. (SP)
*"Türk milli kimliğinin tesisinde, kadınlar üzerinden geliştirilen eğitim politikalarının etkisi nedir?" sorusuna cevap aranan bu çalışma, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde dönem projesi olarak sunuldu.