Eğitim Sen 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Görkem Doğan YGS sorularının açıklanmayacak olmasını kamusal denetimin dışına çıkma çabası ve şeffaflıktan uzaklaşma olarak değerlendirdi.
“Kamu idaresi son dönemde birçok alanda kendisini olabildiğince denetim dışına çıkartmaya çalışıyor.”
Doğan bu eğilimin sınavlara dair daha da sıkıntılı olduğunu vurguladı.
“Bütün işe alımlar, aynı zamanda üniversiteye girişler, aynı zamanda ALES sınavı gibi akademisyen olmayı etkileyen sınavlarda vatandaşın denetim yapabilme şansını ortadan kaldırmaya çalışıyorlar.
“Zaten ÖSYM alanıyla ilgili olarak idari dava açmayı zorlaştırmak gibi genel bir politika var.
“Şaşırtıcı gelişmeler değil bunlar. AKP hükümeti şeffaflık ilkesinden olabildiğince uzaklaşıyor.”
Ne olmuştu?
Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ali Demir Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonrası soruların yüzde 20’sini açıklama kararını duyurdu.
“Sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’ununu paylaşmanın yeterli olacağını düşünüyoruz.
“Ama sadece bu YGS’ye iki milyondan fazla aday katılacağı için yönetim kurulu soruların yüzde 20’sini açıklama kararı aldı.
“Gerçek sınavda soruların denenmesi çok önemli. Eğer siz sorularınızı sınavdan sonra açıklarsanız deneme şansınız olmuyor. O zaman ölçme yeteneği belirsiz olan sorularla sınav yapmak durumunda kalıyorsunuz.
“ÖSYM havuzu genişletme, ölçme niteliğini iyileştirme gayreti içerisinde çalışırken önümüzdeki tek zorlayan konu bilgi edinme yayasıydı. Meclis’ten sorularımızın bilgi edinme yasası kapsamı dışında olmasını sağladık.”
Demir sınav sonrası analiz yaptıklarını da söyledi.
“Bütün bu analizler bize hatalarımızı da gösteriyor. Bunlara bağlı olarak biz de gerekiyorsa sorularımızı iptal ederiz.” (YY)