Suriye’de habercilik yapan en az üç gazeteciden uzun süredir haber alınamıyor. Bu gazetecilerden biri, eşinin, yakınlarının ve meslektaşlarının 325 gündür habersiz kaldığı El Hurra Televizyonu Türkiye muhabiri Bashar Kadumi.
Eşi ve meslektaşları, en son 2 Temmuz’da, Teşvikiye'deki Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nun önünde bir kez daha eylem yaptı.
Arzu Kadumi: “Haber alamamayı bana açıklayamazlar"
Türkiyeli ve Suriyeli yetkililerden, eşinin akıbeti konusunda harekete geçmeye çağıran eşi Arzu Kadumi, eşinden bir türlü haber alamadığını vurguladı:
Beşar Kadumi'nin Suriye'ye gazeteci Cüneyt Ünal, Japonyalı gazeteciler Mika Yamamoto ve Kazutaka Sato ile birlikte gittiğini hatırlatan Kadumi, "Japon gazeteci Mika Yamamoto öldü. Cüneyt ve Kazutaka da geri döndü. Eşimden 317 gündür haber alamıyoruz. Buharlaşıp havaya mı uçtu? 317 gündür bir insandan haber alamamayı bana açıklayamazlar" şeklinde konuştu.
Her şeyden önce vicdanlara seslenmek istediğini ifade eden Kadumi, olay günü eşinin yaralandığını görenlerin veya bu konuda bilgisi bulunanların kendisine bu bilgileri ulaştırmalarını istedi. “Kocamdan haber versinler. Beşar Kadumi'nin mezarını da olsa görmek istiyoruz. İnsan bu şekilde yaşayamıyor. Kayıp yakını olmak, acıların en büyüğü".
François ve Elias bir aydır kayıp
Kadumi kadar eski olmasa da, Fransalı iki gazeteciden de, 6 Haziran’da Halep yolu üzerinden gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadı. Tanınmış Europe 1 radyosu muhabiri Didier François ile foto-muhabiri Édouard Élias için meslektaşları ve Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Fransa’da http://otagesensyrie.org/ sitesi üzerinden bir kampanya başlattı.
Destek komitesi, daha önce Irak’ta uzun süre rehin tutulan Liberation gazetesi eski muhabiri Florence Aubenas başkanlık ediyor.
“Onların özgürlüğü bizim de özgürlüğümüz”
“Onların özgürlüğü bizlerin de özgürlüğü” başlıklı imza kampanyasını başlatırken gazeteciler Karen Lajon ve Serge July ile RSF, gazetecilerin rehin tutulmalarının 1738 Sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının ve 3. Cenevre Sözleşmesi’nin “vahim bir ihlali”ni oluşturduğunu bildirdiler.
RSF, Suriye’de kaybolan veya kaçırılan haberci sayısında gittikçe artış yaşandığını açıklayarak medya temsilcilerini uyardı. (EÖ/EKN)