Yeşiller Partisi Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Palovit Vadisi'ne yapılan yol çalışması için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" davası açtı.
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alan Palovit Vadisi'nde yapılan yol çalışması için Yeşiller Partisi, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne Rize Valiliği ile Trabzon Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nu dava ederek, yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Bölgenin 1. derece doğal SİT alanı olduğunu ve 2863 sayılı yasa gereği koruma amaçlı imar planının yapılmadığını belirten Yeşiller, vadinin aynı zamanda milli park alanları içerisinde yer aldığını, Milli Park alanı içinde kanunun 15. maddesi gereği mastır planların da yapılması ve usulü dairesinde onaylanması da gerektiğini bildiriyor.
Yeşiller, Milli Park Yasası açısından dava konusu yolun mastır planında işli de olması gerektiğini öne sürerek, tüm bu sebeplerle gerek Milli Parklar Yasası açısından gerek 2863 sayılı yasa açısından Trabzon Tabiat Varlıkları Kurulu'nun yolun yapılmasına dair izin kararının hukuka aykırı olduğunu belirtiyor.
Yeşiller Partisi'nden yapılan açıklamada şöyle deniyor:
"Karadeniz'in eşsiz ekosistemi fırsatçıların tehdidi altında. Doğu Karadeniz Bölgesindeki santral ve baraj inşaatlarıyla Macahel'den İkizdere'ye kadar girilmedik vadi, talan edilmedik alan kalmadı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi şimdi de daha önce santralle yok etmeye çalıştıkları Fırtına Vadisi'ne, yol düzeltme bahanesi ile kepçelerle kamyonlarla girmiş bulunuyorlar. Bahsi geçen bölge 1.derecede sit alanı olup, aynı zamanda milli park sınırları içinde de kalmaktadır.
"Palovit Vadisi Fırtına Vadisi'nin en dokunulmamış ve insan girmemiş bölgesi olup, doğal yaşlı ormanlar, alüvyonal ormanlar, endemik türde flora ve faunaları barındırmaktadır. Diğer ülkeler doğal alanlarını artırarak ve ekolojik politikalar üreterek sorumluluklarını yerine getirmeye çalışırken her nedense ülkemizde yeşili yok etmek için özel bir çaba sarf edilmesine anlam veremiyoruz" denildi. Açıklamada ayrıca "Yeşiller Partisi olarak Karadeniz'e yapılmak istenen hidro-elektrik santrallerinin, izinsiz yolların, barajların, altın madenlerinin, taş ocaklarının durdurulması ve kapanması için hukuksal mücadelemizin ilk imzasını attığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz."
Kaçkarlar'ın ekolojik değeri yüksek alanları
Fırtına ve Palovit vadileri, son derece hassas bir ekosistemi barındırıyor. İçerdikleri doğal yaşlı ormanlarla, hem bölgenin, hem de ülkenin en bozulmamış birkaç orman ekosistemi arasında değerlendiriliyor. Palovit Vadisi kendine özgü endemik bitki çeşitliliğinin yanı sıra barındırdığı hayvan türleriyle de doğa koruma açısından büyük önem taşıyor. Türkiye'de en yoğun bozayı popülasyonun bulunduğu bölgelerden biri olan alanda, yaban domuzu, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, vaşak, karaca ve porsuklar yaşıyor. (CUB/EZÖ).