Yeşiller Partisi, bugün parti binasında düzenledikleri basın toplantısında Kürt sorunun çözümü için önerilerini açıkladı.
Açıklamayı yapan Eşsözcü Bilge Contepe, "İster 'Kürt açılımı' olsun, ister 'yol haritası', acıyı dindirecek, kardeş kavgasını durduracak adımlar bir an önce atılmalıdır" dedi. "Kürt sorununun çözümünde geliştirilmesi gereken yaklaşımın şiddetsizlik, derin devletin tasfiyesi, yerel demokrasi ve ekoloji konularını kapsaması gerektiğini" söyledi.
Toplantıya Yeşiller Partisi Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ümit Şahin de katıldı.
"Silahlar bırakılsın, mayınlar temizlensin, tutuklu çocuklar serbest bırakılsın"
Yeşiller Partisi'ne göre Kürt sorunun çözümü için atılması gereken hızlı adımlar şöyle:
1- Kürt sorununun çözümünde asıl muhatap Kürt halkıdır. Sorunun çözümünde Kürt halkının meşru ve seçilmiş temsilcilerinin, yani bölge milletvekillerinin ve belediye başkanlarının görüşleri öncelikli olmalı, ayrıca bölgedeki meslek odaları, sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri yoluyla halkın geniş ve etkin bir şekilde sürece katılması sağlanmalıdır.
2- PKK en kısa zamanda silahlı mücadeleyi reddettiğini ve silahları tamamen bıraktığını açıklamalı, bunun için gerekli ortam devlet tarafından sağlanmalı. Aynı anda güvenlik güçleri de silahlı operasyonları durdurmalı, bölgedeki asker sayısı ve yoğunluğu barış durumunda olması gereken miktara düşürülmeli, koruculuk sistemi kaldırılmalıdır.
3- Yasalar Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları sözleşmesi ile tam uyumlu hale getirilerek taş attıkları gerekçesiyle hapse atılan Kürt çocukları serbest bırakılmalıdır.
4- Mayınlar en kısa zamanda temizlenmeli, temizlenen alanlar bölge insanına eşit olarak paylaştırılarak buralarda organik tarım yapılması teşvik edilmeli, yanan ormanlık alanlar ağaçlandırılmalı, savaşın neden olduğu ekolojik yıkımın onarılması için kapsamlı ve somut bir plan en kısa zamanda uygulamaya konmalıdır.
5- Boşaltılan köy ve mezralara geri dönüş sağlanmalı, değiştirilen Kürtçe yer isimleri geri verilmeli, bu yerlerdeki eğitim ve sağlık kuruluşları tekrar oluşturulmalı, yaylacılık, hayvancılık, tarım ve diğer ekonomik faaliyetlerin tekrar başlaması için devlet desteği sağlanmalıdır.
6- Kürtçe eğitim, akademik çalışma ve yayın hakkının önündeki son engeller de kaldırılmalıdır.
"Vatandaşlık tanımı değiştirilsin"
"1982 Anayasası'nın Türkiye'nin önündeki en büyük engel olduğunu" belirten Contepe, "demokrasinin önünü açacak, özgürlükçü, sosyal ve ekolojik bir Anayasa'ya kavuşması en önemli önceliğidir" dedi. "Düşünce ve ifade özgürlüğü sorunun çözümünün en önemli bileşenidir" diye ekledi.
Contepe açıklamasını "Türkiye'nin Avrupa perspektifini koruması, bu çerçevede Kürt sorununun çözümü için de önem taşımaktadır" diye bitirdi.(BÇ)