Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılmaması yönündeki kararını "memnuniyetle karşılayan" Yeşiller Partisi "Şimdi sırada Demokratik toplum Partisi'nin kapatılmamasının olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Parti eş sözcüsü Ümit Şahin "Partilerin kapatılması toplumsal dinamikleri engelleyen ve meşru siyasi mücadeleyi imkansız hale getiren, demokrasi dışı uygulamalardır" dedi.
Mahkeme dün akşamüstü açıkladığı kararda, "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak"la suçlanan AKP'nin altıya karşı beş oyla kapatılmamasına karar verdi. Kapatma için nitelikli çoğunluk, yani en az yedi üyenin oyu gerekliydi.
Öte yandan, 10 üyenin oyuyla partinin hazine yardımının yarı yarıya kısılmasına karar verildi.
"AKP siyaseti demokratikleştirmekle yükümlü"
Başsavcılık, DTP'nin "PKK'nin siyasi uzantısı olduğunu, Abdullah Öcalan'ın emriyle kurulduğunu ve şiddet yanlısı olduğunu" iddia ederek başvuruda bulunmuş ve mahkeme iddianameyi Kasım 2007'de kabul etmişti.
Şahin, yaptığı yazılı açıklamada "DTP’nin kapatılmaması, aynı zamanda Kürt sorununun demokratik ve şiddetsiz çözümü yönünde verilmiş güçlü bir mesaj olacaktır" dedi.
"AKP ise, bu karar sonrasında doğru adımlar atmak, Türkiye’de siyasi yaşamı demokratik ve açık hale getirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde bu tür krizler tekrar tekrar yaşanacak ve siyasi yaşam normalleşemeyecektir."
Şahin hükümetten ve Meclis'ten şu adımların atılmasını talep etti:
- Gerekli anayasa değişiklikleri yapılarak partilerin kapatılması ve kapatma davası açılması zorlaştırılmalı. Siyasi partilerin kapatılmasını açıkça şiddet kullanmakla ve ırkçılıkla sınırlayan Venedik kriterleri kabul edilmeli. Siyasetten yasaklama kavramı sözlükten çıkarılmalı.
- Siyasi Partiler Yasası her türlü sınırlayıcı hükümden temizlenmeli, siyaset yapmanın önü açılmalı.
- Siyasi partiler arasında varolan eşitsizlikleri arttıran -adaletsiz hazine yardımı gibi uygulamalar düzeltilmelidir.
- Seçim yasası demokratikleştirilmeli, seçimlere katılmak için gerekli örgütlenme koşulları değiştirilmeli, yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalıdır.
- Kürsü dokunulmazlığı dışındaki tüm milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmalı, milletvekillerinin de, devlet memurlarının da, yaptıkları insan hakları ihlalleri, usulsüzlükler ve yolsuzluklar nedeniyle yargılanmalarnın önündeki koruma engelleri kaldırılmalı.
- Yurttaşların ve sivil toplumun siyasette asıl belirleyici olmasını engelleyen, siyasetin bir güç elde etme, rant sağlama ve kendi çevresinin çıkarlarını savunma aracı olmasına neden olan, siyaseti parası olanın yaptığı bir profesyonel işe dönüştüren, siyasi partileri lider sultasına terk eden her türlü siyaset engeli ve yasal düzenleme kaldırılmalı.(EÜ/EZÖ)