Muhtarlar Konfederasyonu verilerine göre, Türkiye genelinde kadın muhtarların sayısı erkek muhtarlara oranla oldukça düşük. 2009 seçimleri sonrasında 412 kadın muhtar görev yapıyorken,2014 yerel seçimlerinden sonra, Türkiye' de 623 mahalle ve 51 köy olmak üzere toplam 674 kadın muhtar görev aldı. Dolayısıyla son yapılan seçimlerle (2014) kadın muhtarların sayısı genel itibariyle bir önceki seçimlere göre yüzde 40.2 artışla, genel muhtar sayısının yüzde 1.3'ünü oluşturdu.
Türkiye'de toplam 73 ilde kadın muhtar bulunuyor. En fazla kadın muhtar sayısının olduğu il İstanbul, hiç kadın muhtarın olmadığı iller ise; Adıyaman, Bitlis, Hakkari, Iğdır, Muş, Batman, Şırnak, Sinop.
İstanbul’un Bakırköy İlçesi’ne bağlı Yeşilköy Mahallesi’ndeyiz. Haberini yapmak üzere sözleştiğim kadın muhtar adayı Manolya Naldemirci’yi bekliyorum. Dakikalar geçiyor ancak beklediğim kadın bir türlü gelmiyor.
Yanımda bir kadın daha duruyor. Belli ki o da birini bekliyor. Yalnız bu kadının telefonu hiç susmuyor. Arayan birine “Tamam size usta göndereceğiz” başka birine de “Derneğin kermesine gönderebilirsiniz” diyor. Sonunda, “Seçimden sonra görüşelim” gibi bir cümle söyleyince acaba beklediğim muhtar adayı bu yanımdaki kadın, Manolya mı diye düşünüyorum. Nihayet selamlaşıyoruz ve seçim çalışmaları arasında mini bir söyleşi gerçekleştiriyoruz.
Bakırköy'ün en kalabalık nüfusuna sahip Yeşilköy'de 23 bin kişi yaşıyor. Yaklaşık 15 bin seçmenin olduğu tahmin edildiği mahallede 14 muhtar adayı bulunuyor. Bu muhtar adaylarından ikisi kadın. Ancak, muhtar azalarının tamamı kadın olan tek kadın aday ise Manolya Naldemirci. Kadın azaların isimleri de şöyle:
Nurten Sakallalı, İlyan Alyan, Beyhan Çakan, S. İnci Dönertaş, Belinda Ösme Koş, Tanya Hamurkesen, Filiz Yaltırık, Berfu Eryılmaz.
“Yeşilköy'e kadın eli değecek"
Naldemirci’ye telefon konuşmalarını istemeden de olsa duyduğumu belirterek, “Siz daha muhtar olmadan, sorunları çözmeye başlamışsınız” diyorum, gülümsüyor. Kendisine “Neden tüm azaları kadınlardan tercih ettin?” diye sorduklarını söyleyen Naldemirci, şunları söylüyor:
“Bizim sloganımız belli, ‘Yeşilköy’e kadın eli değecek’. Böyle diyorsak gereğini de yerine getirmemiz gerek. Hem baktım, kadınların hepsi çalışan, halkla iç içe olan arkadaşlarımız. Kadın azaları seçerken, özelliklerine baktım, girişken ve sorun çözebilecek olanları ekibimize dâhil ettik.”
“Hep insanlarla iç içeyim”
Naldemirci, doğduğundan beri Yeşilköy’de yaşamış. Boğaziçi Üniversitesi Yöneticilik bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar ilaç sektöründe çalışmış. Emekli olduktan sonra da mahallede emlak ofisi açmış. Naldemirci, daha önce de muhtar adayı olduğunu ancak seçilemediğini söylüyor. Yeşilköy’de bulunan Kas Hastalıkları Derneği’ne destek çalışması yürüttüğü için mahallelinin sorunlarını bildiğini anlatıyor:
“Burada en önemli sorun ağaçların olmaması ve trafik. Böyle sorunlarımız var. Emlakçılık da yaptığım için herkes birçok sorun da bana başvuruyor. Sürekli çalışıyorum, eğer seçilirsem, resmi olarak bu işi yapacağım. Muhtar azası kadın arkadaşlarımla çözemeyeceğimiz sorun yok. Biz inanıyoruz, herkes de bize inanıyor.”
“Çalışmaya şimdiden başladık”
Naldemirci, mahalleye hizmet etmek için muhat seçilmeyi de beklemeyenlerden. Sokak hayvanları için mahalleye mama kutusu koyduklarını, en az 17 çam ağacı diktiklerini anlatıyor:
“Biz sokak hayvanları için harekete geçince ‘yapamazsınız’ dediler. Benim öğrendiğim şey bu işlerde ısrarcı olacaksın. Muhtar seçilirsem de öyle olacak, mahallenin sorunlarını çözmek için ısrarcı olacağız.”
"Çok kültürlü muhtarlık"
Muhtar azası kadınlardan ikisinin Ermeni, üçünün Süryani ve birinin de Kürt olduğunu söyleyen Naldemirci, çok kültürlü bir şekilde yerel çalışma yürütmeyi hedeflediğini söylüyor.
Naldemirci ve ekibinin projelerinden bazıları şöyle:
* Kaldırım taşları ve sokaklardaki çukurların eksikleri giderilecek.
* Parklara bakım yapılacak ve yetersiz egzersiz aletleri tamir edilecek.
* Otopark sorunu çözülecek.
* Eski havaalanı bölgesindeki iptal edilen kavşağın tekrardan açılması sağlanacak.
Manolya Naldemirci, seçim broşüründe kendisini şöyle tanıtıyor: Yeşilköy doğumlu, bir çocuk annesiyim. Boğaziçi Üniversitesi Yöneticilik Bölümü'nden mezun olduktan sonra; 19 profesyonel çalışma hayatımda Abdi Ibrahim Anneliğe adım attıktan sonra bıraktığım çalışma hayatıma özel sektörde İş kadını olarak devam ettim ve son 15 yıldır Manolya Emlak'ın sahibi olarak Yeşilköy'de hizmet vermekteyim. Sosyal alanda gençliğimde; SGK Mahkûm Çocukları Bakım Projeleri'nde ve Kadın CezaeviAli Okulu Gönüllüleri'nde sayısız görevlerde bulundum. Son olarak da Yeşilköy'e katkı vermeye çalışan Yeşilköy ve Yeşilyurt Güzelleştirme Derneği'nde 3 dönemdir Sayman ve Başkan Yardımcısı olarak çalışıyorum. Yeşilköy'lü ve Yeşilköy'e hizmet etmiş bir ailenin çocuğu olarak, mahallemizin çok kültürlülüğüyle, değerleriyle büyütülmüş, yaşamış ve bu mahallenin insanlarıyla çalışmış ekmeğini kazanmış birisi olarak; artık emekli olup aza arkadaşlarım ile beraber bütün enerjimizi Yeşilköy için harcayacağımıza söz veriyoruz. |
(EMK)