Geçen yılın bol seyircili yapımı "Asmalı Konak" ve "Vizontele Tuuba" gibi filmlerinden cesaret olan ustalar ve gençlerin 'motor' dedikleri projelerde, teknolojik gelişmelerin payı yok değil. Özellikle gençler; DV (Digital video) formatında çektikleri filmleri sonradan 35mm'e aktarmayı tercih ederken, ustalarsa 35mm. vazgeçmek niyetinde değiller.
Dramdan belgesele ne ararsan var
Dram, Yeşilçam'ın vazgeçemediği bir tür. Politik taşlama, yakın tarihe gönderme, mafya öyküleri, uyarlamalar ve aşk bu sezonun belli başlı konuları. "Okul" filmiyle başlayan korku-gerilim içerikli filmlerse gençlerin tercihi ve sezona damgasını vuracak projeler.
Geçtiğimiz sezon gösterime giren "Hititler", Türk sinemasına, vizyon gören ilk ve tek belgesel olarak damgasını vurmuştu. Yönetmen Tolga Örnek yeni bir belgeselle seyirci karşısına çıkacak: Çanakkale. Büyük bütçeli film, sezonun yine tek belgeseli olmaya aday.
2004'ün ilk seti, Kutluğ Ataman'ın "İki Genç Kız"ı ile kuruldu ve Yavuz Turgul'un "Yürek Yarası", Mert Baykal'ın "Pardon" ve Ali Özgentürk'ün "Zaman" filmleri ile sürdü. Ancak Yavuz Özkan'ın çektiği "Hayal Kurma Oyunları"yla, Sinan Çetin'in "Romantik" ve "Banka" filmleri bir kaç sezondur vizyona girmeyi bekleyen yapımlar.
Hasılat rekorunu kim kıracak
Komedideyse çekişme yaşanacak. Cem Yılmaz'lı "G.O.R.A.", Zeki Alasya'nın yönetip oynadığı "Öteki Türkiye'nin Cumhurbaşkanı", Yavuz Turgul-Şener Şen ortaklığının "Yürek Yarası", Mert Baykal'ın "Pardon"u ilk akla gelen filmler.
Zeki Alasya "Öteki Türkiye'de Bir Cumhurbaşkanı"nı filmiyle politik güldürüde iddialı. Yönetmenliği pek ciddiye alınmasa da, Alasya, bu yıl hayli konuşulacak bir film çekmişe benzer.
1996'da gişe rekoru kıran "Eşkıya"dan, bu yana film çekmeyen Yavuz Turgul-Şener Şen ikilisini bir kez daha biraraya getiren "Yürek Yarası", genç sinemacılar arasında usta işi bir yapım olarak gösteriliyor. İstanbul Çekimleri Mardin ve Urfa'da başlayıp İstanbul'da biten filmin, "Eşkiya"nın başarısını yakalayıp yakalayamayacağı merak konusu.
Sinemada ilk özelleştirilme: G.O.R.A.
Star Grubu'na el konulmasıyla grup bünyesinde bulunan Türk filminin hakları da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) geçmiş, geçtiğimiz yıl vizyona girmesi planlanan G.O.R.A. da bu nedenle bir türlü seyircisiyle buluşamamıştı.
Cem Yılmaz ve Beşiktaş Kültür Merkezinin (BKM), G.O.R.A. filminin televizyon gösterimi hariç tüm haklarını, TMSF'den 2 milyon dolar (2.8 trilyon) ödeyerek satın almasıyla film gösterim hakkı kazandı.
Sezonun en iddialı ve merakla beklenen yapımı kuşkusuz "G.O.R.A.".
Şimdilerde gala hazırlıkları süren "G.O.R.A."nın Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Sinan Çetin ve Abdullah Oğuz dörtlüsünün kurduğu dağıtım şirketiyle sinemalarda yer alması bekleniyor.
İki film gösterimde
Uğur Yücel'in kamera arkasına geçtiği, Kenan İmirzalıoğlu'nun başrolünü üstlendiği "Yazı Tura"yla başlayan film yağmuru, sessiz sedasız vizyona giren Ümit Efekan'ın "Papatya ile Karabiber" filmiyle devam ederken, Antalya Film Festivali'nin "Altın Portakal"lı filmleri de sinemaları şenlendireceğe benzer. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, "Altın Portakal"lı olmak, vizyona çıkabilmenin ya da iyi sinema ayaklarında seans alabilmenin garantisi değil.
Türk sinemasının ve televizyon dizilerinin doğal mekanlarından olan Mardin'de çekilen bir film de; Orhan Oğuz'un "Büyü"sü. 1999'da "Kara Kentin Çocukları"nı çeken Oğuz, "Büyü"de korku sinemasına yöneldi.
Ümit Elçi: Küskünlük bitti
Sinemaya verdiği uzun arada, Nebil Özgentürk'ün televizyonda yayınlanan "Bir Yudum İnsan" belgeselinde yönetmen ve danışman olarak yer alan Ümit Elçi, 9 yıllık küskünlüğe bu yıl nokta koydu.
1995'te çektiği "Böcek" filminden sonra sessizliğe gömülen Elçi yeniden kamera arkasında. Türk sinemasının emektar oyuncularından Ahmet Mekin'in de dahil olduğu filmi "Hoşgeldin Hayat"ın çekimlerini bitirdi ve Antalya Altın Portakal Film Yarışması'na yetiştirdi.
Erden Kıral da 1997 yapımı "Avcı"nın ardından "Yolda" için bu yıl kamera arkasına geçti. Sinemadan uzak kaldığı yıllarda televizyon dizileri çeken Kıral'ın çekimleri halen süren filmi Yılmaz Güney'le yapılan bir yolculuğa gönderme.
"Uzlaşma"dan "Hırsız Var"a
13 yıl önce ilk filmi "Uzlaşma"yı çeken Oğuzhan Tercan, uzun süren suskunluğuna nokta koyan genç bir yönetmen. İkinci kez kamera arakasına geçtiği "Hırsız Var"ın çekimlerini tamamlamak üzere. İlk filminde Abdi İpekçi suikastını ele alan Tercan, bu kez uzantıları yeraltında olan, güncel, kayıt dışı ilişkiler ağını anlatıyor.
Atıf Yılmaz ise 1999'da çektiği "Eylül Fırtınası"nın ardından, çekimleri sürekli ertelenen "Eğreti Gelin"e Kastamonu'da "motor" dedi. Usta yönetmen bu kez 1930-40'lı yıllarda Denizli'de yaşanan bir geleneği sinemaya aktarıyor. Filmin halen çekimleri sürüyor.
Çıraklar işbaşında
Bu arada genç yönetmenler de ilk ya da ikinci filmlerle karşımızda. Hakan Haksun'la çektiği İlk filmi "Kolay Para"nın ardından tek başına yönetmenliğe soyunan Ercan Durmuş, "Gece 11.45" ile bir kez daha karşımızda. Mert Baykal da ilk filmi "Pardon"da usta bir ekiple işbaşında.
Sokaklardan gelen yönetmen Ümit Cin Güven, "Sır Çocukları" ve "Metropol Kabusu"nun dahil olduğu üçlemeyi bu yıl "Kayıp Cennet İnsanları" ile tamamladı. Kamerasını, çok iyi bildiği sokaklara ve sokak çocuklarına çeviren Güven bir sinema sevdalısı.
"İstanbul Masalları" olan filmin adı, televizyonda dizisi "Bir İstanbul Masalı" nedeniyle "Anlat İstanbul" olarak değişti. Ümit Ünal, Yücel Yolcu, Kudret Sabancı, Selim Demirdelen ve Ömür Atay'lı 5 yönetmenin vizöründen büyüklere masallar anlatan film, "Komser Şekspir"den sonra masallar üzerine bir güzelleme.
Sinan Çetin ekolü
"Wisteria Project" isimli projeyi hayata geçirerek genç sinemacılara film çekme olanağı tanıyan Sinan Çetin'in fırsat tanıdığı ilk yönetmenler "Okul" filmiyle Taylan Biraderler (Yağmur-Durul Taylan) oldu. İlk filmlerini "Wisteria Project" kapsamında hayata geçiren Olgun Arun ve Mert Baykal'ı, bir terslik olmazsa rockçı Teoman'ın senaryosunu yazıp yöneteceği "Balans ve Manevra" isimli proje izleyecek.
Olgun Arun'un, çekimi tamamlanan filmi "Tramvay", Mert Baykal'ın "Pardon"u bu proje dahilinde hayata geçirilen ilk filmler. Sinan Çetin farkıyla, kendilerini fark ettirmeye çalışan gençler, seyirci karşısında ilk sınavlarını bu sezon verecekler.
Yalnız gençlere değil, Türk sinemasının ustalarını yapım şirketine davet eden Sinan Çetin, ilk girişimini Atıf Yılmaz'ın "Eğreti Gelin"i için yapsak istese de, bu işbirliği gerçekleşememişti.
Burası "Diyarçam"
Yeşilçam'a alternatif bir oluşum da, Diyarbakır'da canlanıyor. Tamamen kendi olanaklarıyla yola çıkan sinema gönüllülerinin derdi; Yeşilçam'ın dudak büktüğü ya da yetersiz kaldığı yöre insanının ve Güneydoğu Anadolu'nun sorunlarını anlatabilmek. Elden düşme kameraları, yaratıcılıklarının ürünü kamera aksesuarlarıyla, teknik sorunlarını gidermeye çalışan Diyarbakırlı sinemacıların herşeyi özgün ve doğal.
Yöre insanının kamera karşısına geçtiği filmler, sinemalarda gösterilemese de CD şeklinde izleyicisine ulaşıyor. Dili Kürtçe olan filmler büyük ilgi görüyor. Halen Van, Diyarbakır ve Muş'ta çekilen 3 Kürtçe film de bunlara örnek.
DİNO- Van'da Serhat Kültür ve Sanat Merkezi (SKM) Tiyatro Grubu oyuncularının rol aldığı "Dino" adlı Kürtçe filmin çekimleri tamamlanmak üzere.
ŞİLAN- Muş'un Yarpuzlu köyünde çekimleri devam eden "Şilan" adlı Kürtçe filmin senaryo ve yönetmenliğini de Remzi Maral üstlenmiş. Film, bölgedeki kızların zorla evlendirilmesi sorununu işliyor.
JANA ZİRAV- Diyarbakır'da çekimleri yapılan bir diğer Kürtçe film ise senaryosu Sait Alparslan'a ait olan "Jana Zirav" adlı film. Alparslan, senaryoyu recm sonucu öldürülen Şemsiye Allak'ın ölümünden esinlenerek yazmış.
Sıradakiler
90. yaşına çok verimli bir sezonla giren Türk sinemasının projeleri bu kadar değil. Yaşama geçen, hazırlığı süren, mekan ya da finans arayışları süren bir çok proje sırasını beklemekte. Bunlardan Kartal Tibet'in "Hababam Sınıfı Askerde" başladı, Mesut Uçakan'ın "Anka Kuşu" adlı filmi ise başlamak üzere. Öte yandan Özen Film ile Umut Sanat Ürünleri'nin Türkiyeli yapımcı olarak yer aldıkları, Hollywood yapımı "Gılmagış"ınsa çekimlerine Ekim ortalarında başlayacak.
Tayfun Pirselimoğlu'nun "Kuartet", Ömer Faruk Sorak'ın "Derinsu" ve "So Far Away", Yılmaz Erdoğan "Kalpsiz Adam", Turgut Yasalar'ın "Sis ve Gece", Handan İpekçi'nin "Güvercin Karakterli Kadın", Biket İlhan'ın "Mavi Gözlü Dev", Mesut Ceylan'ın "Nerede Kalmıştık", Aydın Sayman'ın "Şanjan", Orhan Oğuz'un "Yalan Cumhuriyeti", Cenk Demirkırar'ın "Harici Aşklar Cemiyeti", Abdullah Oğuz'un "Deliler", Sami Güçlü'nün "Aşkın Dansı", Yavuz Özkan'ın "Kumpanya", Hidayet Pelit'in "Buruk Dünya", Sırrı Gültekin'in "Ege Sevdalıları", İsmail Güneş'in "Siyah Kalem", Mesut Uçakan'ın "Anka Kuşu", Eşper Yağmurdereli'nin "İsyan", Semir Aslanyürek'in "Karmaşa", Kartal Tibet'in "Hababam Sınıfı Askerde" projeleri ile Tunç Başaran'ın "Teberik Şanssız" adlı film projeleri duyuruları yapılan filmler. (AD/BB)