Yeşilbahar Ortaokulu’nun imam hatip okuluna dönüştürülmesine karşı çıkan veliler düzenledikleri yürüyüş sonrası Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde oturma eylemi yaptı.
Veliler ayrıca durumun belirsiz olduğu, ancak imam hatip lisesi olma ihtimali bulunan Çiftehavuzlar’daki 50. Yıl Cumhuriyet Feridun Tümer ile İlhami Ahmet Örnekal okullarının da imam hatip okuluna dönüşmesi durumunda, üç okulun tek bir binaya sıkıştırılmasının gündemde olduğuna dikkat çekti.
Buna engel olmak isteyen veliler ise haberi aldıklarından beri bir mücadelelerini sürdürüyorlar.
“AKP Elini Okulumdan Çek”, “Parasız, Bilimsel, Demokratik Eğitim”, “Kararımız Kesindir Okulumuz Bizimdir” sloganlarının atıldığı yürüyüşte veliler tek dertlerinin çocukları olduğunu söyledi.
“Çocuklarımız şu an 20 kişilik sınıflarda okuyor. Bunun lüks olduğunu söylüyorlar bize. Evet lüks, ama elde edilmiş olan hakkımızdan neden vazgeçelim?” diyen velilerden Ebru Hanım bunların hep stratejik adımlar olduğunu belirtti.
İmam hatiplere talep yok, okullar boş
Eğitim-Sen’in yaptığı basın açıklamasında ise 4+4+4 ile başlayan dönüşümle öğrencilerin mağdur edilirken bu gibi projelerle mağduriyetlerinin daha da artırıldığının altı çizildi.
Kadıköy ilçesinde imam hatip okulları için bir ihtiyaç olmadığını; zaten var olan Özdemiroğlu, Bostancı ve Mehmet Akif Ersoy İmam Hatip Ortaokulları’nda yeterli öğrenci kaydı bulunmadığını ve bu nedenle ilçe dışından servislerle öğrenci taşındığı belirtildi.
Eğitim-Sen 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş “Geçen sene Üsküdar’da asılan pankartlarla imam hatip okullarında ücretsiz servis ve yemek hizmeti vereceklerini duyurmuşlardı” diyerek olmayan talepten dolayı okulları nasıl doldurduklarına dikkat çekti.
“Bu Bir Sermaye Politikasıdır”
Acıbadem Dayanışması’ndan Hikmet Durukanoğlu ise bunun sadece hükümetin toplumu dini olarak değiştirmek için yürüttüğü bir politika olmadığını söyledi.
“Özellikle gelir seviyesi yüksek olan yerlerde bu dönüşümler yaşanıyor. Acıbadem, Çiftehavuzlar… Buralarda son yıllarda da hep özel okullar açılıyor. Çünkü buradaki ailelerin çocuklarını imam hatip okuluna göndermeyeceklerini ve iyi bir eğitim için özel okula yollayacaklarını biliyorlar. Bu bir sermaye politikasıdır. Sadece Kadıköy’ün demografik yapısını değiştirmeye yönelik değil” diyerek bir yandan da bunun bir rant meselesi olduğunu da belirtti.
Özel şirketlere peşkeş
Acıbadem Ahmet Sani Gezici Lisesi (ASGL) Veli Dayanışması yaptığı basın açıklamasında okulların yıkılıp sadece imam hatip okullarına dönüştürülmediğini, alışveriş merkezleri ve oteller de yapılarak kentsel dönüşüm sürecinden etkilendikleri belirtildi.
Bunun sadece Acıbadem’e özgü bir sorun olmadığı, özellikle şehir merkezlerindeki arazilerin çok değerlenmesi ve boş arazilerin kalmaması nedeniyle inşaat şirketlerinin gözlerini kamu arazilerine diktiği ve devlet eliyle kamu arazilerinin kentsel dönüşüm adı altında önce kamulaştırılıp daha sonra da özel şirketlere peşkeş çekildiği söylendi.
Öğretmenlere Baskı
Çocukların mağduriyetinin yanında öğretmenlerin de mağdur olacağının belirtilirken öğretmenlerin norm kadro sorunu yaşayacakları söylendi.
Ayrıca eylem sırasında yapılan duyuruya göre öğretmenlerin yapılan eylemlere katılmaması için İl Milli Eğitim Müdürü tarafından baskı yapıldığı da ifade edildi. (YÖ/EKN)
* Yeşilbahar Ortaokulu'nun imam hatip okulu olmaması için başlatılan imza kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.