Samsun'dan Artvin'e kadar olan yaylaları birleştirmeyi planlayan "Yeşil Yol Projesi" için Samistal yaylasına gece yarısı jandarmalar eşliğinde dozerler geldi.
bianet’e konuşan Fırtına İnisiyatifi’nden Özay Erol, mahkeme süreci devam ederken hukuksuz bir şekilde kaçak yol yapılmaya çalışıldığını söyledi.
Mahkeme kararını bekliyorduk
“Dün gece 2 gibi Çamlıhemşin’den 15 jandarma aracı yola çıktı. Gece 4’te Samistal’e vardılar. Nöbet tutanlar 50 jandarma eşliğinde dozerlerin çalışarak yol yapımına başladığını aktardı.
"Kimse dozerin yanına yaklaştırılmadı. Şu anda 30-35 kişi orada. Ancak müdahale edilemiyor. Mahkeme süreci devam ederken hukuksuz, kaçak yol yapımı var. Gecenin bir saatinde jandarma zoruyla yol yapıyorlar. Oysa, mahkeme kararını bekliyorduk. Belediye başkanı ve kaymakam karar çıkana kadar çalışma olmayacağını söylemişti.
"Fakat iki gün önce dozerler yaylaya çıktı. Biz dozerlere engel oldu, dozerler aşağıya inince biz de indik. Ancak geceyarısı böyle bir operasyonla yeniden yayladalar. Direnişteki Süreyya Erol, fenalaştığı için ambulansla hastaneye kaldırıldı.”
Yeşil Yol kapsamında özellikle kadınların direnişi sayesinde çalışmalar Samistal yaylasında durdurulmuştu.
2600 kilometre yol bağlanmak isteniyor
Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlanmak isteniyor.
Fırtına İnisiyatifi’nden ÇEHAV’ın açtığı dava sonucu Yeşil Yol projesi kapsamında Avusor Haczane bölümünde 16 bin 367 ormanlık alana ilişkin yol çalışmasının yürütmesi Rize İdare Mahkemesi tarafından durduruldu. Yeşil Yol projesine dair açılan diğer davalar devam ediyor.
Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’ni de içine alan Kafkasya, WWF’in belirlediği 200 Küresel Ekolojik Bölge arasında yer alıyor. Bölge aynı zamanda, yeryüzünün en zengin biyolojik çeşitliliğine sahip, ancak tehdit altındaki 35 “sıcak nokta”sından biri. (NV)