Samsun'dan Artvin'e kadar olan yaylaları birleştirmeyi planlayan "Yeşil Yol Projesi"ne karşı günlerdir direnen halk bugün de Rize Çamlıhemşin Kaymakamlığı önünde eylem yaptı.
Ayrıca Fırtına İnisiyatifi’nin açtığı dava sonucu Yeşil Yol kapsamında Avusor Haczane bölümünde 16 bin 367 ormanlık alana ilişkin yol çalışmasının yürütmesi Rize İdare Mahmesi tarafından durduruldu. Yeşil Yol projesine dair açılan diğer davalar devam ediyor.
Karadeniz bölgesinde Samsun, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Trabzon, Artvin’i içine alan sekiz ilin yaylaları turizmi geliştirme kapsamında 2 bin 600 kilometrelik yolla birbirine bağlanmak isteniyor.
Rize Çamlıhemşin Kavrun ve Samistal yaylarını bağlayacak yola karşı cumartesi günü direnen kadınlara jandarma müdahale etmişti. Ancak direniş sonucunda valilik iş makinelerinin çalışmasını durdurmuştu. Halkın iş makinelerine karşı yaylada çadır nöbeti sürüyor.
Çamlıhemşin Kaymakamlığı önünde bugün tulum eşliğinde bir araya gelen grup bir kez daha yaşam alanlarını korumak için Yeşil Yol projesini istemediklerini dile getirdiler.
Yaylanın kadınları türküleri eşliğinde halk yürüyüşe devam ediyor! Islık,slogan ve alkışlar dinmiyor #YesilYolaDurDe pic.twitter.com/IIkk4JwDMv
— Karadeniz İsyandadır (@karadenizisyan) 13 Temmuz 2015
Yaylaların yolu var
Fırtına İnsiyatifi adına açıklama yapan Deniz Demirci, Fırtına Vadisi’nin ülkenin en büyük doğal SİT alanı ve Milli Park olduğunu belirterek Rize İdare Mahkemesi'nin kararının uygulanmasını istedi.
"Yeşil yolun bir ihtiyaç olmadığı gerçeğini biliyoruz. Fırtına Vadisi’nde her yaylanın yolu vardır ve yeni yola gerek yoktur. Yeni açılacak yollara araç trafiğini artıracağı ve doğal ekosistemi parçalayacağı için karşıyız. Dağda, Milli Park’ta, doğal SİT alanlarında, 3 bin metrede çift şeritli yol olmaz. Vadide daha fazla yol, bağlantı yolları ve yol genişletmeleri Fırtına Vadisine onarılmaz zararlar verecektir. Arazi vitesli araçlarla tozu dumanı katarak giden ve günde 5 yayla gören turisti, mangal ateşi ile çöpleri, meraları ele geçirmiş otelcileri yaylalarımızda ve meralarımızda, yani yaşam alanlarımızda kesinlikle görmek istemiyoruz.
Basın açıklamasının ardından grup pankart açıp tulum eşliğinde türküler söyleyerek Çamlıhemşin Kemer Köprüsü’ne kadar yürüdü.
Eylemde, cumartesi günü jandarmalara direnen sembol isim Rabiya Özcan da vardı. Özcan, CNNTürk kanalına bağlanarak “Her yaylanın yoli vardir, arabayla girip de nolacak? Madem o kadar yol yapma hevesindeler gelsinler bizim mezralarımızın yolunu yapsınlar. Biz çapulcu değilüz, o yeşil yola karşıyık, vali bey de gelsin yanımızda otursun bi konuşalım. Ölüm var, dönüm yok, tek ricam o makineler geri çekilsin, bakarsın sonra nolur nolmaz" diye konuştu.
Samistal yaylasında da iş makinelerinin gelmesine karşı dört gündür nöbet tutuluyor. (NV)