Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinde, birleştirilen Musa Anter ve JİTEM ana davasının 18. duruşması bugün görüldü.
Mahkeme, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın halen yaşadığını iddia eden eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin’in tanık olarak dinlenmesi talebini kabul etti.
TIKLAYIN - Musa Anter cinayeti
Musa Anter cinayeti de dahil 90’lı yıllarda işlenen birçok faili meçhul cinayet ile gözaltında kayıpların faili olarak görülen Mahmut Yıldırım hakkında uzun yıllardır arama kararı bulunuyor.
“Abdülkadir Aygan'ın evrakı Bakanlıkta takıldı”
18 sanıklı davanın bugünkü duruşmasına, tutuksuz sanık emekli Albay Savaş Gevrekçi, Musa Anter'in oğlu, davanın müdahili Dicle Anter ile sanık ve müşteki avukatları katıldı.
Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, sanıklardan İsveç'te yaşayan Abdülkadir Aygan'ın [Aziz Turan] savunmasının alınmasına ilişkin istinabe evrakının “Adalet Bakanlığında takılıp kaldığını” belirtti:
“Sanığın savunmasının İsveç'te alınması talebimizi yineliyoruz. Ayrıca, eski Genelkurmay Başkanlığı İstihbarat Dairesi Başkanı emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin'in ‘sanık Yeşil'in yaşadığı, sağlık sorunları olduğu ve Türkiye'de bulunduğuna ilişkin açıklamalarını’ duydum. Kendisinin tanık olarak dinlenmesi önem arz ediyor.”
Aygan’ın avukatı: Müvekkilimle temas kuramıyorum
Avukat Okçuoğlu ayrıca, “bir süre önce ‘Yeşil'in sağ kolu Zakir Selvi yakalandı’ şeklinde haberler çıktığını, bu kişinin gerçek adının Bedirhan Esenlik olduğunun belirtildiğini” ekledi ve bu kişinin beyanının alınması halinde dava konusunun çözülebileceğini belirtti.
Sanık avukatlarından Hikmet İşler ise itiraz ederek, “bu taleplerin dosyanın esasını etkilemeyeceğini” ileri sürdü.
Abdülkadir Aygan'ın avukatı Ece Çam Yiğit ise müvekkiliyle temas kuramadığını bildirdi ve savunmasının yurtdışında alınacak olması halinde işleme katılmak istediğini söyledi.
“Yeşil'in sağ kolu” da tanık olarak çağrıldı
Mahkeme Başkanı Şükrü Onat Tekinalp, Abdülkadir Aygan’ın savunmasının alınması amacıyla Adalet Bakanlığına yazılan uluslararası istinabe işlemine dair yazının akıbetinin sorulmasına karar verdi.
Bakanlığa gönderilecek bu son yazıda, “Türkiye gündemini meşgul eden olaya dair yargısal aşama kat edilebilmesi açısından Aygan'ın savunmasının alınmasının önem arz ettiği” belirtilecek.
Mahmut Yıldırım ile diğer firari sanıklar hakkındaki yakalama kararı değişmeden kararda yerini alırken, İsmail Hakkı Pekin ile “Zakir Selvi” olarak tanınan Bedirhan Esenlik'in tanık olarak dinlenmesi için işlem yapılması kararlaştırıldı.
Mahkeme ayrıca siyasetçi Ahmet Türk'ün de telekonferans sistemi üzerinden tanık olarak beyanının alınmasına hükmetti.
Bir sonraki duruşma 14 Kasım'da.
Ne olmuştu? |
1999 yılında düzenlenen iddianamelerle 11 sanığın ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanığın yargılandığı JİTEM örgütüne ilişkin davalar 2010 yılında birleştirildi ve dava “JİTEM Ana Davası” olarak anılmaya başlandı. Bu sırada gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili 1992 yılında açılan soruşturma kapsamında, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı. Hamit Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtuldu ve soruşturma sonucu hazırlanan 25 Haziran 2013 tarihli iddianame 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmdi. Musa Anter Davası 23 Aralık 2014 tarihinde JİTEM Ana Davası ile birleştirildi ve 16 Ocak 2015 tarihinde “güvenlik gerekçesiyle” Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne nakledildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme kararına itiraz etti ancak, itirazı değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 29 Ocak 2016 tarihli kararıyla iki davanın birleşmesi kesinleşti. Birleştirilen iki dava Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor. |
(AS)