Fotoğraf: Zeynep Kuray
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Yeşil Sol Parti’nin İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden açılması önerisinin Cumhur İttifakı’nın oylarıyla reddedildiğini açıkladı.
İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar imzaya açılması amacıyla Meclist'e bir genel görüşme açılması talebi Cumhur İttifakının oylarıyla reddedildi.
KEFEK Başkanı Çiğdem hanım konuşurken sorduk, peki her şey bu kadar mükemmelse günde en az 3 kadının göz göre göre erkek şiddetiyle öldürülmesine ne diyor, nasıl açıklıyor? Cevabı "Bana sözlü şiddet uygulamayın" oldu :)
— Sevda Karaca (@sevdakaraca) July 6, 2023
Kadınların haklarını ve hayatlarını savunmak ne zamandır… https://t.co/WfYFEcR5x1
“Haklarımıza dokundurtmayacağız”
KEFEK Başkanı Çiğdem Atabek konuşurken, meclis sıralarından "Peki her şey çok mükemmelse günde en az 3 kadının öldürülmesini nasıl açıklayacaksınız?" diye soran Sevda Karaca'ya Atabek'in cevabı "Bana sözlü şiddet uygulamayın" oldu.
Karaca, yaplaşımında "Kadınların haklarını ve hayatlarını savunmak ne zamandır şiddet oldu? Asıl şiddet, kadınların hayatını korumayanların, kadınlar haklarını sokakta savunurken copla, gazla, gözaltıyla uyguladığı şiddettir. Şiddetin de hamasetin de ustası sizsiniz!" dedi
Karaca şu paylaşımı yaptı:
“Biraz önce Yeşil Sol Parti'nin İstanbul Sözleşmesinin yeniden imzaya açılması için genel görüşme açılmasını talep eden grup önerisi Cumhur İttifakının oylarıyla reddedildi. AKP adına konuşan KEFEK Başkanı @cigdematabek tüm red konuşması boyunca ülkede kadına yönelik şiddetle ne kadar da iyi mücadele ettiklerini, ne kadar da şahane işler yaptıklarını, ne kadar da mükemmel önlemler aldıklarını saydı, saydı, saydı.
“Geçen yıl, öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların yüzde 50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü. Beyza Doğan, katili 35 kez şikayet etmişti, Beyza'yı korumadınız."
"Gülbahar Kaya uzaklaştırma kararı bittiği gün öldürüldü. Hülya Şellavcı uzaklaştırma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi."
Defalarca şikayette bulunan ve hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürülen Ezgi Zerkin’i korumayadığınız gibi, katili de 5 aydır yakalamadınız. Çiğdem hanıma soruyoruz, kürsüde yaptığınız bu konuşmayı Beyza'nın, Gülbahar'ın, Hülya'nın, Ezgi'nin ailesinin gözlerine bakarak, şu an ölmemek için hayat mücadelesi veren kadınların gözlerine bakarak, cebinde koruma kararı olmasına rağmen kendi önlemlerini alarak hayatta kalmaya çalışan kadınların gözlerine bakarak da yapabilir misiniz? İstanbul Sözleşmesine sahip çıkıyoruz, haklarımıza dokundurtmayacağız!”
İstanbul Sözleşmesi neden önemli?
Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi), doğrudan kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin engellenmesini amaçlayan ilk uluslararası sözleşmedir.
2012 yılında Türkiye İstanbul Sözleşmesi’ni imzalayan ilk ülkeydi. Türkiye’nin sözleşmeyi onaylaması, Mart 2012’de Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un (6284 sayılı kanun) hazırlanması ve onaylanması gibi birçok yasal değişikliğe kapı açmıştı.
2020 yılında, birtakım üst düzey devlet yetkilileri ve siyasetçilerin LGBTİ+’ları giderek sertleşen bir şekilde hedef aldığı bir ortamda, İstanbul Sözleşmesi de LGBTİ+’lara yönelik ayrımcı kampanyaların bir parçası olarak tartışmaya açıldı. 20 Mart 2021 tarihinde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayınlandı.
İstanbul Sözleşmesi, yasalar, eğitim ve farkındalık yaratma yoluyla kadınları şiddete karşı korumak, ev içi şiddeti önlemek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için hukuki bir çerçeve sunar. Sözleşmenin önleme, koruma, ceza yargılaması ve politika koordinasyonundan oluşan dört ilkesi, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele için kapsamlı bir yapı oluşturmaktadır. Ayrıca İstanbul Sözleşmesi kadının güçlendirilmesi, şiddetin önlenmesi, önlenemediği durumlarda etkin soruşturma yürütülmesi, destek ve koruma mekanizmaları sağlanması ve ikincil mağduriyetler oluşturulmaması gibi konularında devlete yol haritası çizer ve denetlenmesini sağlar.
İstanbul Sözleşmesi LGBTİ+’lar açısından teminat niteliğindedir. İstanbul Sözleşmesi taraf devletlere toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlama ve bireyleri toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve ayrımcılıktan koruma konularında yükümlülükler yüklemektedir.
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi'nin tüm maddeleri...
TIKLAYIN - 7 Soru, 7 Yanıt: İstanbul Sözleşmesi Nedir, Ne Getiriyor?
TIKLAYIN - İstanbul Sözleşmesi nedir, ne değildir?
TIKLAYIN - “İstanbul Sözleşmesi 4 partinin de ortak fikriydi”
(EMK)