Fotoğraf: Evrensel
Yeşil Sol Partisi Dersim Milletvekili Ayten Kordu, engelli kadınların sorunlarını hatırlattı ve Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.
"Çözüme yönelik adım atılmalı"
Kordu şöyle dedi:
“Erkek şiddeti, taciz, tecavüz gibi saldırılar bütün kadınların hayatını etkilerken engelli kadınlar için durum çok daha katmerlidir. Engelli kadınların özgün sorunlarına dair özgün politikalar yürütmek sosyal devlet ilkesinin görev ve sorumluluğundadır."
“Bu nedenle atılacak en somut adımlardan biri kadın sığınma evlerinin kadınların ihtiyaçlarını gözeterek, erişebilir hale getirerek, sığınma evlerinin özel ihtiyaçlara göre dizayn edilmesidir. Atılacak bir diğer somut adım engelli çocukların vakit geçirebilecekleri kreşlerin ücretsiz olarak açılmasıdır. Kadın sığınma evlerinin engelli kadınların ihtiyaçları gözetilerek, erişilebilir hale getirilmelidir.”
“Engelli bireyler, toplumun her kesiminde olduğu gibi kadınlar arasında da önemli bir grup oluşturmaktadır. Engelli kadınlar hem kadınlık hem de engellilik kimlikleri üzerinden ayrımcılığa maruz kalabilmektedir. Engelli kadınların yaşadığı sorunların belirlenmesi ve çözüme yönelik adımların atılması, eşitlik ve adaletin sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.”
Kordu’nun yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:
- Engelli kadınların istihdamı ve iş yaşamına katılımı oranı kaçtır? Engelli kadınların istihdamına ilişkin nasıl bir programınız var?
- Engelli kadınlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları sorunların çözümüne ilişkin bir çalışmanız var mı?
- Engelli kadınların eğitime ulaşım konusunda yaşadıkları sorunların çözümüne ilişkin bir çalışmanız var mı?
- Ataerkil, sistemde engelli kadınlara yönelik şiddet ve taciz gibi cinsiyete dayalı şiddet sorunlarıyla mücadele etmek için hangi önlemler alınıyor?
- Engelli kadınların sosyal hayata katılımı ve toplumla bütünleşmesi için hangi politikalar uygulanıyor?
- Engelli kadınların barınma ve yaşam alanlarına erişimine yönelik hangi politikalar uygulanıyor?
- Özelde Tunceli genelde Türkiye’de kamu kurumlarında çalışan engelli kadın sayısı kaçtır? Engelli kadınların çalışma koşullarını ve çalışma alanında uğrayabileceği mobbing ve mağduriyetleri tespit etmek amacıyla uygulanan bir çalışma var mı?
- Çalışan engelli bireylerin çalışma koşullarını, istek ve talepleri göz önünde bulundurulacak şekilde iyileştirmeyi içeren bir planlama var mı?
- Türkiye genelindeki kadın sığınma evlerinin sayısı ve dağılımı nedir?
- Kadın sığın evleri engelli kadınların kalabilecekleri şekilde dizayn edilmiş midir? Engelli kadınların çocuklarıyla veya kadınların engelleri çocuklarıyla birlikte kalma imkanı var mı?
- İşyerlerinde engelli kadınların mobbinge maruz kaldığına ilişkin Bakanlığınızca herhangi bir araştırma veya inceleme yapılmış mı?
(EMK)