Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Sevilay Çelenk, Diyarbakır'da geçen yıl haziran ayında tutuklanan gazetecilerle ilgili rapor hazırladı.
8 Haziran'da düzenlenen operasyonlarda 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alınmıştı.
Mezopotamya Haber Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, JinNews Haber Müdürü Safiye Alagaş, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFGD) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş ile gazeteciler Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler tutuklanmıştı.
Gözaltına alınan gazetecilerden Gülşen Koçuk, Kadir Bayram, Mehmet Yalçın, Esmer Tunç ve Feynaz Koçuk ile gazetecilerle birlikte alınan İhsan Ergünlü ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Çelenk'in hazırladığı rapora göre, soruşturmayı yürüten savcı, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda belirtilmesine rağmen, gizlilik kararı olsa bile avukatların erişebileceği mahiyetteki belgelerin ve evrakın müdafilere ve gazetecilere verilmesini reddetti. Bu konuda yapılan tüm yasal başvurular cevapsız bırakıldı ya da ret kararıyla sonuçlandı.
TIKLAYIN- Raporun tamamını okuyun
Rapordan öne çıkanlar şöyle:
*Gazetecilerin çalışmalarını yürüttükleri Pel Yapım, Piya Yapım ve JinNews'in ofislerinin günlerce arandığı ve bilgisayarların harddisklerinin sökülerek alındı. El konulma sonrası tutanak düzenlenmedi. Fotoğraf makineleri ve kameraların Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından "örgütsel materyal" adıyla "teşhir" edildi.
*Gazetecilerin gözaltına alınmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten savcı Diyarbakır'a soruşturmadan yalnızca günler önce atandı.
*Soruşturmada gözaltı süreleri uzayıp gazeteciler tutuklanınca savcı apar topar başka bir ile tayin edildi.
* Sekiz günlük gözaltının sonunda gazeteciler 16 Haziran'da savcılığa çıkarıldı. Gazetecilere mesleki faaliyetleri, haberleri, röportajları, yazıları, sosyal medya paylaşımları ve bütün bu çalışmalarda kullandıkları kelimeler ve hatta kullanmadıkları kelimeler dahi soruldu.
*"Cezaevi kelimesi yerine neden zindan kelimesini tercih ettiği," "Kürt meselesinin ne olduğu," "PKK hakkında ne düşündüğü," "Röportaj yapılan birinin kullandığı direniş kelimesinin anlamı" ve haber yazarken neden "terör, terörist, bölücü" kelimelerini kullanmadığı gibi sorular soruldu. Kısacası gazetecilere, kullanmadıkları kelimeler nedeniyle bile suç isnat edildi. Diğer bir deyişle niyetleri okundu ve dile getirilmemiş düşünceleri bile sorgu konusu oldu.
* Kamuoyunca da geniş ölçüde bilindiği üzere, gazeteciler hakkında kullanılagelen bu hukuken geçersiz ve manipülatif suçlamaların "mucidi" Fettullahçı yapıdır. “KCK Basın Davası” olarak bilinen ve hâlen sürdürülmekte olan dava da Fettullahçı yapı tarafından dizayn edilmiş, onlarca gazeteci hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmıştı.
* Diyarbakır 4. Ağır Mahkemesi'nce kabul edilen iddianame 728 sayfadan ve altı bölümden oluşuyor. İddianamenin ilk bölümünde PKK ve KCK'yle ilgili genel bilgiler yer alıyor. Verilen bilgiler arasında gazeteciler için kullanılan "Basın Komitesi"ne de kısaca değiniliyor. Ancak söz konusu komiteyle gazeteciler arasındaki illiyet bağı kurulamıyor.
Ne olmuştu?8 Haziran 2022'de Diyarbakır'da evleri ve çalıştıkları kurumlar basılarak 20'si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. İki defa gözaltı süreleri uzatılan 22 kişi, bundan 8 gün sonra 15 Haziran'da sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı. Savcılık işlemleri 16 Haziran'a sarkan gazetecilerden 16'sı sabaha doğru saat 03.00 civarında "örgüte üye olmak" iddiasıyla tutuklanarak Diyarbakır D Tipi ve Kadın Kapalı cezaevlerine gönderildi. Gazetecilere savcılık sorgularında yaptıkları programlar, sundukları haberler, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri soruldu. Suç delili olarak gazetecilerin evlerinde ve çalıştıkları kurumlarda bulunan bilgisayar, kamera, fotoğraf makinası, ses ve ışık sistemleri, montaj-kurgu bilgisayarlarındaki hard diskler, kitap, gazete arşivleri, Türkiye'de yayınlanan dergiler gösterildi. Tutuklanan gazetecilerin isimleri şöyle: Aziz Oruç, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Neşe Toprak, Mehmet Şahin, Zeynel Abidin Bulut, Elif Üngör, Remziye Temel, Suat Doğuhan, Lezgin Akdeniz, İbrahim Koyuncu, Abdurrahman Öncü, Ramazan Geciken ve Mazlum Güler. |
(NT)