"Yeşil" lakabıyla anılan Mahmut Yıldırım'ın (diğer kod adları, Ahmet Demir, Metin Güneş, Sakallı Hacı, Metin Atmaca) İstanbul'da haraçtan yakalanan oğlu Murat Yıldırım'ın yakalandığı yerden kaçtığı tartışmaları sürüyor.
Yeşil ölü mü, sağ mı?
Yeşil ve JİTEM'in kurucusu Cem Ersever Siirt Nüfus Dairesi'nden kimliğini yenilerken, Siirt Emniyet Müdürü de şimdiki İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'tı.
Ve şimdi Cerrah "Yeşil öldü" diyor. Ona inanmayacağız da kime inanancağız?
Yeşil'le ilgili en doğru adres Mehmet Eymür
Tempo dergisi 27 Ocak'tan 12 Şubat 2006'ya kadar Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım'la e-posta ve telefon yoluyla görüştüğünü iddia etti.
Yeşil'in "Susurlukta ölenler önce öldürüldü, sonra arabaya koyuldu.Özal'ın başkanlığında bir birimimiz vardı ve MİT'e karşı kuruldu. Her bilgiyi Eşref Bitlis'in emriyle Uğur Mumcu'ya veriyorduk" dediği öne sürüldü.
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'nun eski başkanı ve eski Devlet Bakanı Eyüp Aşık'sa bu tarz iddialarda bulunan birinin Yeşil olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Haberdeki iddiaları değerlendiren Aşık "Birtakım faaliyetleri vardı; ama Başbakan'ın bunlara ilişkin bilgisi yoktu" dedi.
Yeşil'in yaşadığını savunan Aşık "Gerek fiziki, gerekse kimlik olarak değişmiş olabilir, ama hayatta. Bu işin doğru adresi Mehmet Eymür'dür" diye konuştu.
Yeşil ve Ersever Mücadele'ye gelmişlerdi
Bilindiği üzere JİTEM'i Siirt'te kurdukları kitaplarda anlatılan Yeşil ve Cem Ersever, o dönemlerde Siirt'e sık sık gelirlerdi. O tarihlerde özel timin başındaki İbrahim Şahin de Siirt'te görev yapıyordu.
Daha sonra, şimdiki İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah da Siirt Emniyet Müdürü'ydü. Cerrah Batman'da da müdürlük yapmıştı.
Bir gün camekanımıza resmi zamkla ölüm fermanı asılmış ve tehdit mektubu gönderilmişti.
Tesadüf olacak, o gün İnsan Haklarından Sorumlu Bakan Mehmet Kahraman ve ilk kadın Sağlık Bakanı Türkan Akyol Siirt'teydiler ve terörle ilgili olayları soruşturuyorlardı.
Hükümet Konağı'nda, valinin makamında, o tarihteki Belediye Başkanı Doktor Ekrem Bilek ve tehdit alanlarla şikayetlerimizi söyledik. O sırada Mücadele Gazetesi sahibi Cumhur Kılıççıoğlu'na gelen tehdit mektubunun aslını, gereği yapılmak üzere Bakan Kahraman'a vermiştik. Tabii cevabı asla verilmedi.
Yeşil ve Cem Ersever -Ersever nüfus cüzdanını Siirt'te yenilemişti- bir gün yazıhaneye gelerek benimle Siirt'in sosyal yapısı hakkında bilgi alıp sohbet etmişlerdi.
Tabii o zamanlar deşifre olmamışlardı. Sohbette Siirt'in devlete bağlılığı halkın İnönü tarafından övülen yurtseverliği gündeme gelmiş ve çaylar sık sık tazelenmişti.
Bakalım yaşıyorsa ve bir gün yakalanırsa eğer, Yeşil'in Siirt izlenimlerinin çok önem kazanacağını bugünden söylüyorum. (CK/TK)