Yeşil Kundura'nın Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki fabrikasında çalışırken "sendikaya üye oldukları" için işten çıkarılan ve 78 gündür fabrika önünde eylem yapan üç kadın işçi, işe geri dönüyor.
Fabrika binası önündeki bekleyişlerini sona erdiren Kezban Elmas, Dilek Şenkal ve Dilek Kurtuluş, önümüzdeki hafta işbaşı yapacak.
Türkiye Kundura Sanayi, Deri ve Deriden Yapılan Her Türlü Eşya (Saraciye) Yapımı ve Debagat İşleri Kürkçülük, Tutkal Sanayii ve Bağırsak İşleme İşçileri Sendikası (Türkiye Deri-İş) yönetimi ile görüşmeleri sonunda işveren, fabrikada sendikanın varlığını ve işyeri koşullarında iyileştirmeler yapmayı da kabul etti.
Türkiye Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi, işverenle yapılan görüşmelerde atılan işçilerin geri alınmasını, sendikalaşma hakkını kullanan çalışanlara baskı uygulanmamasını ve işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini istediklerini söyledi.
Servi, "İşverene arkadaşlarımızın anayasal güvence altındaki haklarını hatırlattık. Yönetim, içerideki işçilerin de kararlı tutumu sayesinde taleplerimizi kabul etti. Tuvalete giderken kart basma, içilen çayın ücretini işverene ödeme gibi uygulamalardan vazgeçildi. İkramiyeler de ödenecek. Ancak verilen sözler tutulmazsa, hukuki prosedürü işleteceğiz" diye konuştu.
Elmas, Şenkal ve Kurtuluş, 27 Mayıs 2010'da işten çıkarılmıştı. Sendikalı oldukları için işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler, fabrika binasının önünde eylem yapmaya başlamıştı.
Savaşın botlarını üretiyor
Faaliyetlerini 1948'den bu yana sürdüren Yeşil Kundura Türkiye özel sektöründe askeri bot üretimi yapan ilk firma. Bünyesinde toplam 750, Çorlu'daki fabrikasında ise yaklaşık 400 işçi çalışıyor.
Yılda 3 milyon çift ayakkabı - bot üretimi yapan Yeşil Kundura, internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Türkiye genelinde 19 ilde 42 mağaza ve 200'den fazla corner ile en yaygın satış ağına sahip firma.
Yeşil Club, Yeşil, Cat, Harley Davidson, Hush Puppies, Crocs, Merrell, Wolverine, Land Rover, Dr. Martens, Adidas, Nike, Puma ve Converse markalı ürünler de şirkete ait. (BB)