Yeşil Düşünce Derneği ile Heinrich Böll Vakfı'nın düzenlediği 2. Yeşil Ekonomi Konferansı: Yerel Yeşil Seçenekler 22-23 Ekim'de Cezayir Toplantı Salonu'nda yapılacak.
İlki teorik kapsamda olan konferansta bu yıl, yerel pratikler konuşulacak. Konferansın ana konuşmacısı bu yıl Yeşil Kent seçilen Almanya şehri Hamburg'dan Dr. Dirka GrieGhaber.
GrieGhaber, Hamburg'un yeşil başkent olması için ne gibi politikalar izlendiklerini anlatacak. Sunum değil de tartışmalarla yürümesi planlanan konferansta, Türkiye'deki şehirlerin Hamburg deneyimden faydalanması ve yerel deneyimlerin paylaşılması amaçlanıyor.
Konferansın tanıtım metninde, mevcut sistemin yaşanılabilir değil, "marka kentler" yaratma peşinde olduğu ancak buna karşı çözümsüz olunmadığı belirtildi.
"Ulaşım, kentsel dönüşüm, enerji gibi gündelik yaşamı şekillendiren alanlardaki yatırım kararları sadece tüketime dayalı ekonominin devamını gözetecek şekilde alınıyor. Ama çözümsüz değiliz. Türkiye'deki yerel yönetimlerin manevra alanı dar olsa da hayata geçirebilecekleri yaşamdan yana yeşil politikalar mevcut."
Program şöyle:
09.30'da açılış konuşmasını Heinrich Böll Stiftung Derneği'nden Dr. Ulrike Dufner ve Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Yüksel Selek yapacak. Ana konuşmacı Hamburg Kentsel Gelişim ve Çevre Bakanlığı'ndan Dr. Dirka GrieGhaber.
10:45'de Özgür Gürbüz'ün moderatörlüğünde; Prof. Dr. Haluk Gerçek "Ulaşım", Yar. Doç. Dr. Koray Velibeyoglu "Yeşil Kentin Sınırları, İkbal Polat "Ekonomik Krizin Kent ve Bölge Planlamasına Etkileri" ve Orhan Esen "Mimari" başlıkları altında konuşacak.
13:30'da Alper Akyüz'ün moderatörlüğünde; Dikili Jeotermal A.Ş. Yön. Kurulu Bşk. Hüseyin Çelik "Yerel Enerji", Tohum İzi Demeği'nden İlhan Koçulu "Yerel Ekonomi", Yeryüzü Demeği'nden Aytaç Timur " Kent Tarımı Uygulamaları" başlığı altında konuşacak.
15.15 'de Mahmut Boynudelik'in moderatörlüğünde Çanakkale 18 Mart Universitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ferah Özkök "Sorumlu Turizm", Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. H. Rıdvan Yurtseven "Yavaş Şehir", BM Habitat AGFE temsilcisi Cihan Uzunçarşılı Baysal "Kentsel Dönüşüm" başlığı altında konuşacak.
Yeşil başkentler
"Avrupa'nın Yeşil Başkenti" Avrupa Komisyonu tarafından kentlerde ekolojik çözümler üreten ve yaşam standardının çevreye saygı göstererek artması için çalışmalarda bulunan yerel yönetimlerin desteklenmesi amacıyla ortaya konan bir ödül. Ödülün ilkini 2010'de İsveç'in başkenti Stockholm aldı.
Programın tamamına ulaşmak için tıklayınız.