Barış Onur Örs'ün kaleme aldığı ekoeleştirel bilimkurgu romanı "Yeryüzünde Bir Mevsim" Ekofil Yayınları'ndan okurla buluştu. Roman, "Yüzyıllık Felaket" olarak adlandırılan belirsiz ve karanlık dönemin sonunda Kuas'ta olanlara odaklanıyor.
Kitap yazarın tanımıyla, okuru çok katmanlı bir yolculuğa çıkarırken gelecek zamandaki bir kesite, sıradan gibi görünen ama sıradan olmayan bir mevsim geçişine tanık olmaya davet ediyor.
Kitabın tanıtım yazısında şu ifadeler yer alıyor:
"Tedirgin edici atmosferin içinde kentlilerin Yeryüzü Sakinleri'yle tanışmasına tanıklık ederiz. Şirketlerin kırımına uğramış yitik köyüne dönüş yolunda kayıp eşeği Prenses'inin peşine düşer Sama. Kâh banliyölerde kâh Maun'un eteklerinde Sama'nın izini sürer, Profesör Lidan'ın öğrencisi Arşin. Lidan'ın kızı Rosa da hemen onun peşindedir. Kardeşi Terron Rosa'yı izler. Yeryüzünde Bir Mevsim, birbirinin izini süren, birbirinden öğrenen ustaların, çırakların, seyyahların, yetimlerin, köksüzlüğü derinden hisseden yerleşimcilerin ve dünyayla bağlarını hiç koparmamış olan yeryüzü sakinlerinin hikâyesidir.
"Roman boyunca yerleşimcilerin yabanıl coğrafyalarda yaşama tutunmuş, öğretilerini korumuş yeryüzü sakinleriyle tanışmasına ve bir kültür aktarımına tanıklık ederiz. Bu örtük temas hali, şehirlerde meydana gelen kıpırdanmaların ve isyan halinin doğasını da değiştirecek ve isyanın izlerini sürmekte olan Güvenlik şefi Lars "her şeyin tüm doğallığıyla garip" olduğu bir atmosferin içinde bulacaktır kendini."
Barış Onur Örs hakkında
1983'te İskenderun'da doğdu. Gıda yüksek mühendisi olsa da mesleğini sürdürmeyip tiyatro ve edebiyat üzerine yoğunlaştı. Çeşitli dergi ve fanzinlerde yazdı, yazı atölyeleri düzenledi. On yıl kadar amatör tiyatro gruplarında oyunculuk ve yönetmenlik yaptı. Berlin Ballhaus Naunynstrasse ekibiyle birlikte, Türkiye ve Almanya arasındaki göç hikâyelerini derleyip avlularda sahneledikleri "Sırtımdaki Ülke" adlı tiyatro parkurunun eş yönetmenliğini üstlendi. On yıldır İzmir'in Dumanlıdağ bölgesinde bir vadide eşiyle yaptığı bir toprak evde kendine yeten bir yaşam sürme gayretinde. Bir yandan temel ihtiyaçlarını kotarmayı öğrenirken diğer yandan öğrendiklerini sürdürülebilir ve aktarılabilir kılacak modeller yaratma peşinde. Doğa savunusunu alternatif-yerel ekonomiyle birleştiren pratiklerde bulunmakta. Agroekoloji, gıda egemenliği, sürdürülebilir enerji gibi konular üzerine eğilmekte olup Ege Üniversitesi Antroposen Araştırma Grubu üyesi olarak bu konularda çalışmalarda bulunmakta. 2021'de Metis Yayınları'ndan çıkan "Agroekoloji: Başka Bir Tarım Mümkün" kitabının yazarlarından biri. Aynı zamanda Ege Üniversitesi bünyesinde "Ekolojik yerleşkelerde sürdürülebilir enerji uygulamaları" konulu doktora çalışmasına devam ediyor. "Yeryüzünde Bir Mevsim" yazarın ilk romanı.
Ekofil Yayınları
Ekofil, topluluk destekli bir yayıncılık modeli tasarlamak, uygulamak ve geliştirmek için bir araya gelmiş, gezegenin ve insanlığın selametini önemseyen yazar, çizer, çevirmen, editör ve okurlardan oluşan bir girişim. Ekofil Yunanca oiko (ev) ve phile (sever) kelimelerinden türetilmiş bir terim. "Ev" ile kastedilen, şimdilik tek evimiz olan dünya gezegeni. Ekofil, evimiz ve üzerindeki tüm varlıkların iyiliğini gözettiği müddetçe her konu ve alanda yayın yapmayı amaçlıyor.
(AÖ)