Dünyanın dört bir yanından 3 bin 300 kişi iki hafta boyunca New York'ta yapılacak etkinlikler için toplanan Birleşmiş Milletler Yerli Halklar Üzerine Kalıcı Forum için bir araya geldi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, geçen yıl kabul edilen BM Yerli Halkların Hakları Deklarasyonu'nun ardından sekiz yıl önce kurulan forumun yeni bir rol üstleneceğini söyledi.
Bağlayıcı olmayan deklarasyon yaklaşık 20 yıl süren tartışmanın ardından kabul edilmiş ve dünyada yerli halklara mensup yaklaşık 370 milyon kişiyi ayrımcılığa karşı koruyan bir metin olarak çıkmıştı.
Metin kültürel haklar, dil, kimlik, çalışma hakkı, sağlık hakkı, eğitim hakkı gibi alanlarda koruma sağlıyor.
Bu yılki forumun ana temasıysa küresel iklim değişikliği.
Ban Ki-moon "Yerliler dünyanın biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu bölgelerinde yaşıyorlar ve bu toprakların kadim sahipleri olarak çevresel değişimlerden en fazla onlar etkileniyor. Ekonomik ve sosyal sonuçlarını yakından yaşadıkları için küresel iklim değişikliğine verilecek tepkiye de ciddi katkı sunabilirler" dedi.
Forumun katılımcıları arasında üst düzey BM yetkililerinin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerin yanı sıra, Bolivya'nın ilk yerli devlet başkanı olan Evo Morales de var.
Forum yöneticisi Victoria Tauli-Corpuz, özellikle tarım alanlarının biyo-yakıtlarda kullanılacak bitkilere ayrılmasının yerel toplulukların yaşamsal kaynaklarını kısıtladığını ve yer açmak için ormanların ortadan kaldırılmasına yol açtığını vurguladı.
Corpuz, birçok ülkede yerlilerin karar alma süreçlerinden dışlanmasının da endişe verici olduğunu belirtti. (EÜ/GG)