Mizgin Orhan 10 yaşında. Hatice Öncü 12. İkisi de Mardin'den İstanbul'a gelmişler. Ülke içinde yerinden edilen çocuklarla ve gençlerle çalışan Başak Kültür ve Sanat Vakfı'nın atölyelerine katılıyorlar. Ayşe Tepe, Mizgin Orhan ve Hatice Öncü'yle konuştu.
Mizgin Orhan: İstanbul'a gelince Mardin'i, Mardin'e gidince İstanbul'u özlüyorum
Mizgin Orhan İstanbul'u sevdiğini söylüyor. "İstanbul’u sevdim, orayı de sevdim. İstanbul’a gelince orayı, oraya gidince burayı özlüyorum."
Geldiklerinde yaşadıkları sorunları şöyle anlatıyor: "İlk önce ev bulamadık, ondan sonra ev bulduğumuzda evimizi yıkmak istediler.
"Ben diğer çocuklar gibi dışarıda oynayamıyordum, annem korkuyordu, bizi dışarı bırakmak istemiyordu. Kötülük gelmesin diye bize...
"Herkesin güzel defter kalemi ayakkabısı vardı bizim yoktu. Biz fakirdik."
"Hatice geldi, Mizgin'i de götüreyim mi, dedi"
Başak Vakfı'nda "çok güzel şeyler" öğrendiğini anlatıyor.
"Çok eğitici bir vakıf. Eskiden bilmiyordum vakfın olduğunu. İlk taşındığımız gün Hatice geldi. Sonra dedi ki, 'Mizgin’i de götüreyim mi?' Annem de 'Götür' dedi . Hatice’yle gittik. Ondan sonra bayağı bir alıştım, sonra çok sevdim ve hep oraya gitmek istedim. Gidiyorum.
"Mesela folklor oyunlarını hiç bilmiyordum. Esra hocam ve Derya hocam sayesinde öğrendim. Simdi istediğim zaman oynuyorum. Oynamayı çok seviyorum. Güzel oynuyorum."
Hatice Öncü: Kötü davranmıyorlardı, ama alay ediyorlardı şivemle
Hatice Öncü de hem Mardin'i özlüyor, hem de İstanbul'u sevmiş.
O da İstanbul'a geldiklerinde yaşadığı sorunları şöyle anlatıyor:
"İlk önce evde Kürt olduğumu için ve Türkçe'yi iyi konuşmadığım için sorun yaşadım. Komşularla konuşamıyorduk, bakkaldan bir şey almaya giderken onun ne olduğunu söyleyemiyordum, sorun yaşıyordum.
"Okulda arkadaşlık kuramıyordum. Kötü davranmıyorlardı, ama alay ediyorlardı şivemle."
Vakıf'ta folklor, bağlama ve solfej eğitimi alıyor.
"Bunları güzelce bilirsem, lisede güzel sanatlara giderim. Bir de, konservatuarda halk oyunları okumak istiyorum. Bunlar şimdiden geleceğe hazırlıktır. Bunu da Başak hazırlıyor. Anamız babamız gibi oradaki herkes." (AT/TK)