Haftalık olarak yayımlanacak gazeteye yazılarıyla katkı sağlayacak yazarlar arasında Doğan Hızlan, Haldun Dormen, Vecdi Sayar, Deniz Türkali, Figen Şakacı, Hasan Kaçan, Murathan Mungan, Yıldırım Türker, Mıgırdıç Margosyan, Tuğrul Eryılmaz, Ersin Salman, Ersin Kalkan, Edip Emil Öymen, Korhan Gümüş, Muhsin Kızılkaya, Cem Sancar, Güler Kazmacı, Sergun Ağar, Atilla Dorsay, Feza Kürkçüoğlu da yer alıyor.
"Bir değil, bir çok Beyoğlu var"
Yayın Koordinatörlüğünü Yurdaer Erkoca, Yazı İşleri Müdürlüğünü ise Mehmet Güç'ün üstlendiği gazete için Yayın Yönetmeni Celal Başlangıç, "Beyoğlu gazetesi yerel bir gazete ama, Beyoğlu kadar evrensel olmak zorunda. Beyoğlu'nu ilgilendiren her şey bu gazetenin konusu olacak" diyor.
Yalnızca İstiklal Caddesi'nin değil, Okmeydanı'ndan Gümüşsuyu'na tüm Beyoğlu ilçesinin gazetesi olmayı hedefleyen "Beyoğlu"nun bir amacı da, ilçenin hayat biçimleri açısından birbirine uzak düşen semtlerini yakınlaştırabilmek.
"Beyoğlu, bin 250 kafe, bar ve restoranıyla, sanat-kültür merkezleri, sinema ve tiyatrolarıyla çok hareketli bir alan. Burada 400 bin kişi yerleşik olarak yaşıyor, her gün 1 milyon insan çalışmak üzere Beyoğlu'na geliyor, hafta sonları ilçe nüfusu 4 milyona ulaşıyor" diyen Başlangıç, "Beyoğlu'nun çeşitliliği arasında, Beyoğlu'nun çeşitliliği ile var olmayı hedeflediklerini" söylüyor.
İlk sayıda neler var?
Haftalık olarak yayımlanacak gazetenin ilk sayısının dosya konusu Beyoğlu'nun yeni güvenlik konsepti. Beyoğlu'nun güvenlik sorunları için bir araya gelen resmi kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu yeni güvenlik konseptinin incelendiği dosyada, dünyanın önemli metropollerinin bu sorunu nasıl aşmaya çalıştığı ele alınıyor.
Sanatçı Yılmaz Erdoğan'ın Beyoğlu'nda geçen gençlik yıllarında tuttuğu günlükler, Erdoğan'ın yakın arkadaşlarından Muhsin Kızılkaya'nın kaleminden aktarılıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kasımpaşa Erokspor'un kaptanlığını yaptığı yıllara ilişkin anılar, Erokspor'un malzemecisi Halit Kango'nun tanıklığıyla okura aktarılıyor.
Yazarlar ve konular
Beyoğlu gazetesi 52 sayfa olarak tasarlanıyor. Gazetede, Beyoğlu'nun kültür sanat programını aktaran 20 sayfalık bir rehber bölümü yer alıyor. Cafe, bar, eğlence yerleri, sinema, tiyatro, galerilerin yanı sıra mayo tamircisi, şemsiye tamircisi gibi hayatı kolaylaştıran yerlerin tanıtılacağı rehberin 8 sayfası İngilizce olarak tasarlanıyor.
Yerel sorun ve haberlerin yer aldığı sayfaların yanında çizgi roman, mizah, araştırma ve yazılar bulunuyor.
"Zor da olsa, yerel medya güçlenecek"
Türkiye'de "yerel medya"nın içinde bulunduğu koşulları değerlendiren Başlangıç, merkezi otoritenin güçlü olduğu Türkiye gibi ülkelerde yerel gazeteciliğin gelişmesinin güçlüğünü vurguluyor:
"Türkiye'de yerel medya çok zayıf ve gerilerde; neredeyse terk edilmiş bir alan. Merkezi otoritenin ve merkezi otorite temsilcilerinin bu kadar egemen olduğu koşullarda, böyle bir ülkede yerel gazeteciliğin gelişmesi çok kolay değil.
Fakat, gerek küreselleşme sürecinde yerel kültürlerin kendilerini korumaya dönük reaksiyonları, gerekse insanların dünyanın diğer ucundaki olaydan haberdar olmalarına rağmen kendi mahallerinde olup biteni görememelerine dair rahatsızlıkları yerel medyanın önünü açacak."
"Müvezzi"ler yeniden sokaklarda
"Temel amacımız, biraz unutulan tarzda gazetecilik yapmak. Bu nedenle, gazetenin dağıtımını ve satışını da son 40 yıldır unuttuğumuz müvezziler aracılığıyla yapacağız" diyen Başlangıç, müvezzilerle unutulan bir çok şeyi bir arada hatırlatmak istediklerini söylüyor.
Patronu olmayan gazete
Beyoğlu gazetesi, "patronu olmayan" bir gazete. Gazeteciler ve iletişimcilerin ortaklığı ile çıkan "Beyoğlu gazetesi", gazete yöneticileri Başlangıç, Güç, Erkoca, reklam sorumlusu Betül Bıyık ve Sabahat Kaplan'ın ortağı olduğu "Perajans" adlı şirketin yayını.
Gazetenin tanıtım filminin müziğini Vedat Sakman besteledi, şarkı sözlerini Celal Başlangıç yazdı. Şarkıyı ise Haluk Levent seslendirdi. (BB/NK)