Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında finanse edilen Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA)’nın ortağı olduğu “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesinin açılış toplantısı yapıldı.
Proje, 12 ay süresince Türkiye’nin 7 bölgesinden başvuranlar arasından seçilecek 14 pilot il veya ilçe belediyesinde Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)’in “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” rehberliğinde belediye personelini, sivil toplum temsilcilerini ve vatandaşlarını toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda güçlendirmeyi ve “eşit vatandaşlık” konusunda farkındalığını arttırmayı hedefliyor.
Projenin ilk resmi faaliyeti olan ve çevirimiçi gerçekleşen toplantı projenin koordinatörü Dr. Zeynep Banu Dalaman moderatörlüğünde açılış konuşmalarıyla başladı.
Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Sekreteri Enif Yavuz Dipşar, Edremit Belediyesi İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü Tamer Acar, Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı (ALDA) Genel Sekreteri Antonella Valmorbida, ve Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan açılış konuşmalarında projeyle ilgili duydukları heyecanı dile getirdiler.
“Eylem planı oluşturulacak"
Projenin ana başvuranı olarak toplantıya ev sahipliği yapan Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Sekreteri Enif Yavuz Dipşar, şöyle dedi:
“KA.DER, kurulduğu 1997’den beri siyaset alanının toplumsal yaşam üzerindeki tayin edici özelliğini göz önünde bulundurarak, siyasette eşit temsilin sağlanmasını kurumun ana hedefi olarak belirlemiştir. Bu projeyle de temel hedefimiz yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin Türkiye’ye yayılması, proje sonunda oluşturacağımız “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği gözeten Belediye – STK Ağı” ile bilinir hale gelmesidir.
"Projemiz kapsamında seçilecek belediyeler ile öncelikle belediye başkanları nezdinde çevrimiçi uluslararası toplantı organize edilerek Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi (CEMR)’in “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı” imzalanarak başkanlara toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili diğer ülkelerdeki iyi örnekler tanıtılacaktır.
"Daha sonra ise pilot belediyelerden görevlendirilen sosyolog ya da ilgili personele Eğitici Eğitimi vererek kendi mahallerindeki 30 kadına mahalle bazlı bilgilendirme toplantıları yapacaktır. Projenin diğer bir ayağında ise pilot belediyelerin tercihen strateji geliştirme müdürlüğü çalışanı ve her ilçeden en az 2 yerel kadın STK temsilcisi ile birlikte “Yerel Eşitlik Eylem Planı” eğitimine katılım sağlayarak Şart’ın iki yıl içinde hazırlanmasını beklediği eylem planın oluşturulması konusunda alt yapı hazırlığı yapılacaktır.”
“Kadınların aktif rol alması önemli”
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan ise 15 yıldır 76 ilde 183 projeyi desteklediklerini ve bu projelerde dezavantajlı grupları özellikle kadınları öncelediklerini söyledi:
“Pandemi dönemiyle dünyada bulunan 47 milyon kadın ve kız çocuğunun daha dezavantajlı hale geldiğini, özellikle ev içi şiddet ve okul terk olaylarından kadınların daha çok etkilendiğini görüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği projeleri pandemi döneminde daha artarak önemli hale geldi. Karar mekanizmalarında ve bunun ilk basamağı olan yerel yönetimlerde kadınların aktif rol alması öncelikli hale geldi. Bu projeyle kadınların yerel yönetimlerde güçlendirilirken belediyelerin “Avrupa Yerel Yaşamda Eşitlik Şartı”nı imzalamaları ve 2 yıl içinde yerel eşitlik planı hazırlıyor olması çok ilham verici…”
Avrupa Yere Demokrasi Ajansı (ALDA) Genel Sekreteri Antonella Valmorbida şöyle dedi:
Bu projenin yalnızca hedeflenen yerel yönetimlerin demokratik işleyişini güçlendirmek için değil, aynı zamanda vatandaşların, özellikle de kadınların, böyle bir demokratik sürecin parçası olmaları için güçlendirilmesinin hayati öneme sahip olduğunu” vurguladı. Sözlerine “Gerçekten de Türkiye’de kadınların yerel yönetimlere katılımı tam anlamıyla gerçekleşmesi, güçlendirilmesi ve pekiştirilmesi gerekiyor."
Toplantı Proje Koordinatörü Dr. Zeynep Banu Dalaman ve proje koordinatör yardımcısı Hilal Tunca tarafından projenin genel çerçevesi, başvurudan bu yana gelinen süreç ile önümüzdeki 12 ay boyunca yapılacak faaliyetlerin sunulması ve ardından yapılan genel değerlendirilme ile sona ermiştir.
Proje ile ilgili olarak bir ay boyunca belediyelerden başvurular alınacak, kasım ayı itibariyle Türkiye’nin 7 bölgesinden 2 belediyenin seçilmesinin ardından 14 pilot belediyenin eğitici eğitimi programı ile devam edecek.
Proje tüm eğitimler tamamlandıktan sonra Haziran 2022’de İstanbul’da yapılacak bir kapanış toplantısıyla sona erecek.
(EMK)