Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Suruç’taki Kobanêlilerle ilgili sağlık hizmetlerine dair raporunda, yerel yönetimin yalnız bırakıldığı, bakanlıklar, AFAD gibi kuruluşların üzerine düşen sorumlulukları yeterince yerine getirmediğini belirtti.
Raporda en büyük sorunun çevre sağlığı sorunları olduğuna dikkat çekildi.
“Altyapı ile ilgili ciddi yetersizlikler var.
“Barınma koşulları (kalınan yer-çadır vb.- ve bu alanlardaki tuvalet, banyo, bulaşık tezgahı, temiz su sağlanması) ile ilgili ciddi sorunlar bulunuyor.”
Tuvalet sayısının yetersiz, temizliğinin de sorunlu olduğuna değinilen raporda, lağımda tıkanıklık ve buna bağlı olarak kirli su birikintilerinin bulaşıcı hastalık açısından tehdit oluşturduğu vurgulandı.
Ayrıca banyo sayısının sınırlı olmasının da kişisel hijyen açısından sorun yarattığı gibi bilgiler yer aldı.
Hastalıklar
Raporda dile getirilen sorunlar ve çözüm önerilerinin bazıları şöyle:
* Altyapı sorunları poliklinik hizmetlerine de yansımaktadır. Gastroenterit, karın ağrısı ve bulantılı olgu sayısı oldukça yüksektir. Kanalizasyon ile ilgili sorunlar çözümü oldukça zorlamaktadır. Bu nedenle alternatif fosseptik çukurlar açılması düşünülebilir.
Yalıtım
* Çadırların tabanının doğrudan toprak zemine yapılması, taş döşenmesi ile sınırlı tutulmuştur. Isı izolasyonu ile ilgili ciddi sorun vardır. Yalıtım için “mat” ya da yangın tehdidi oluşturmayan zemin yalıtım malzemeleri/palet kullanılmalıdır.
* Çadırların birbirine yakın kurulmuştur. Bazı kamplar şehrin ana caddesi üzerindedir. Kampların birisi dışında elektrik olanağı yoktur. Yangın söndürmeye yönelik altyapı kurulmamıştır.
Barınma alanları
* Kamp alanı dışında taziye evleri, camiler, ambarlar gibi barınma alanları oldukça sıkıntılıdır. Bu yerlerde yaşayan Kobanêlilerin bir an önce yeni yapılan/yapılacak olan kamp alanlarına transfer edilmeleri önceliklidir.
* Yaklaşan kış nedeniyle çadırkentlerin bir an önce konteyner kent haline getirilmesi çalışmaları başlatılmalı ve kısa sürede bitirilmelidir.
Annelere destek
* Bebeği olan anneler olumlu bir şekilde anne sütü vermeye devam etmektedir. Bununla birlikte sık doğum nedeniyle annelerin artan beslenme gereksinimimi karşılanmamaktadır. Emziren kadınlara yönelik besin konusunda özel bir desteğe ihtiyaç vardır.
İlaç kullanımı
* Poliklinik hizmetleri öykü ve fiziki bakıya dayalıdır. Laboratuar kullanımı yoktur. Kamp sakinlerinin poliklinik hizmetlerini aşırı kullandığı, ilaç kullanımının yaygın olduğu gözlenmiştir. Kamp alanındaki yetersizlikler reçetelere de yansımakta, antibiyotik kullanımını yüksek olduğu gözlenmiştir.
Katkı payı
* Kobanêlilerden ilaç katkı payı alınması uygulanmaktadır. SGK’nın bir an önce bu uygulamayı sonlandırmalıdır.
* Göç İdaresi kayıtları hızlandırmalıdır. Kayıt durumu hizmetten yararlanma konusunda ciddi sıkıntılara (ilaç) yol açmaktadır. Kobanelilerin kayıtın getireceği hizmetten henüz haberdar değildir.
Psikososyal hizmet
* Psikososyal hizmet yoktur. Özellikle kadınların psikososyal hizmete gereksinimi vardır.
* Henüz aile hekimliğinin sağlık hizmetlerine katkısı köylerde başvuranlarla sınırlıdır. Koruyucu hizmetlerin önemli bir kısmı aile hekimliği tarafından karşılanması nedeniyle Kobanêlilere yönelik aile hekimi ve ebe-hemşire görevlendirilmesi acil ihtiyaç olarak görülmektedir. (YY)
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.