Sekiz sayfalık rapora göre, 1 gazeteci tutuklandı, 9'u halen yargılanıyor, 3'ü mahkum oldu, 9'u beraat etti, 6'sı saldırıya uğradı, 4'ü tehdit edildi. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 52 yerel ve bölgesel yayın kuruluşuna toplam 2921 gün yayın durdurma cezası verdi.
Rapor, BİA içerisinde yer alan yerel ve bölgesel kuruluşların verdiği bilgilerin yanı sıra medyada yer bulan gelişmelerin araştırılıp geliştirilmesi yoluyla oluşturuldu.
Toplam yayın durdurma 2921 gün
* Yalnızca Ocak- Haziran 2002 döneminde RTÜK, 52 yerel ve bölgesel yayın kuruluşuna toplam 2921 gün yayın durdurma cezası verdi. 2001'de RTÜK, aynı ölçekte 56 yayın kuruluşuna toplam 3132 gün yayın durdurma cezası vermişti.
* 50'den fazla gelişme ve toplam 84 yerel ve bölgesel medya kuruluşunu kapsayan rapora göre, "Oluşum" gazetesi sahibi Ahmet Aksoy, yayımlanan bir yazı nedeniyle tutuklanarak Nizip Cezaevi'ne gönderildi. 9 gazeteci halen yargılanırken, "Çınar" gazetesi yazı işleri müdürü Güler Yıldız, ertelemeli 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Açılan davalar sonucu aralarında Cumhur Kılıççıoğlu'nun da bulunduğu 9 gazeteci beraat ederken 3'ü de mahkum oldu.
* Gazeteciler, Vali, Kaymakam, Belediye Başkanı gibi yerel idarecilerin baskısına uğradılar. Toplam 4 gazeteci bu dönem içerisinde tehdit edildi : Bartın Valisi Eryılmaz, "Bartın" gazetesi sahibi Esen Aliş'e hakaret etmekten para cezasına mahkum oldu. Konya'da Savcı Çiçek, kendisiyle ilgili yayın yapan "Kon TV" binasında "uyuşturucu araması" yapmaya kalkıştı. Mersin "Datça Haber" gazetesi sahibi Sinan Kara 17 ay hapis cezasına çarptırıldı. İskenderun Kaymakamı Erdoğan, bir haber nedeniyle "Demokrat İskenderun" gazetesi sahibi Ersen Korkmaz'ı telefonda azarladı.
* Gazetecilere yönelik 6 saldırı olayı yaşandı : "Batman Postası" yazarı M.Kemal Çelik, bir maç çıkışında Çevik Kuvvet Şubesi'ne bağlı bir grup polisin saldırısına uğradı. "Arayış" gazetesi sahibi Ahmet Leventyürü, Mersin Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Dairesi'nde saldırıya uğradı. Van'da polis "Alp TV" kameramanı Şükrü Akyüz'ü tartakladıktan sonra kamerasına el koydu. "Pusula" dergisi sahibi Ali Rıza Tığ, yolsuzluk iddialarına yer verdiği için Zonguldak'ta sokak ortasında silahlı saldırıya uğradı. Yakalanan saldırgana dava açan gazeteci Tığ, imkansızlıklardan avukat tutamıyor.
BİA Hukuk Birimi, BİA amaç ve ilkeleriyle belirlenmiş koşullarına uygun olarak Eylül 2000'den bu yana, yerel gazete, radyo ve televizyonlar tarafından yapılan hukuki başvurular ile yargı organlarındaki sorunları bakımından her türlü aşamada hukuken yol gösterilmesi konusunda ücretsiz danışmanlık sunuyor. BİA Hukuk Birimi Danışmanlığını Avukat Fikret İlkiz, Sekretarya görevini Erol Önderoğlu yürütüyor.
Bilgi için : BİA Hukuk Birimi Sekretaryası - Erol Önderoğlu,
Tel : 0 212 251 15 03, Faks : 0 212 251 16 09, e-posta : [email protected] / [email protected] (EÖ/NM)