Seminerin açılışında konuşan RTÜK Başkanı Dr. A. Zahid Akman, 23 Nisan 2006 tarihi itibarıyla ulusal televizyonlarda kullanılmaya başlanan akıllı işaretler sembol sistemi hakkında bilgi verdi.
"Yerel basın demokrasiyi yaygınlaştırır"
Akman "Şu anda ulusal televizyonlarımız bu konuyla ilgili sembol uygulamasını gerçekleştiriyorlar. Bu eğitimler bittikten sonra da yerel televizyonlarımızda konuyla ilgili örnekleri görmek istiyoruz. Yönetmeliğini eylül ayında çıkaracağız. Ancak geleceğimizin teminatı olan evlatlarımızın şiddet içeren ve olumsuz davranış içeren yayınlardan korunması için bu bir zorunluluktur, bu bir gerekliliktir. Sınırlı kamu malı olan frekansı kullanan siz yerel yayıncılarımızın bu çerçevede kamusal sorumluluk içerisinde izleyicileri bilgilendirme zorunluluğu var." şeklinde konuştu.
RTÜK'ün Türkiye'deki 23 ulusal, 16 bölgesel, 214 yerel televizyon kanalı ile 36 ulusal, 104 bölgesel ve bine yakın da yerel radyoyu denetleyen bir kuruluş olduğunu belirten Akman, görevde bulundukları 11 ay içerisinde özellikle eğitim alanında yerel televizyonların sorunlarını anlama, çözüm geliştirme konusunda toplantılar düzenlendiklerini bildirdi.
Yerel basının önemini vurgulayan RTÜK Başkanı Akman, "Yerel basın ülkemizde demokrasinin yaygınlaştırılması, en ücra köşelere ulaştırılması, o bölgenin kültürel etkinliğinin ve zenginliğinin ayakta kalması, bölge insanın haberdar edilmesi ve mahalli kültürlerinin bilinmesi açısından önemli" dedi.
"Bazı illerde hala TV yayını yok"
Ulusal ve yerel basınının sorunlarını çözmede önemli mesafeler alındığını ifade eden Akman, özellikle televizyonların ekonomik sorunlarının çözülmesi gerektiğini bildirdi:
"Bazı illerde 4 ya da 5 yerel televizyon kanalına ya da 10'a yakın radyoya izin verilirken, şu anda bazı illerimizde hala televizyon yayını yok. Önümüzdeki dönemde illerimizin ve ilçelerimizin gayri safi milli hasıladan (GSMH) aldıkları pay dikkate alınarak o şehirlerde ne kadar televizyon ya da ne kadar radyo olması gerektiğine dair kararını vereceğiz. Eğer televizyoncularımız sıhhatli, meşru gelir kaynaklarına kavuşur ve bu gelirlerle yayın kalitesini artırırsa bundan ilk önce yayıncılarımız kazanacaktır. Daha önemlisi ülkemiz, vatandaşlarımız kazanacaktır."
"Sizi izlememiz sorun olmaktan çıkacak"
RTÜK Başkanı, önümüzdeki günlerde televizyonların ve radyoların hangi standartlarda, hangi stüdyo şartlarında, hangi makine altyapısıyla yayın yapmaları gerektiğinin de belirleneceğini belirtti.
Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi hakkında konusunda da bilgi veren Akman, TÜBİTAK ile bir çalışma başlattıklarını bildirdi. Türk mühendislerinin dünyanın başka hiçbir tarafında olmayan bir sistemi Türkiye'ye kazandıracaklarını belirten Akman, söyle konuştu:
"Ülkemizin 256 noktasında yayın gerçekleşiyor. Bu yayınların RTÜK merkezine transferi, orada arşivlenmesi ve analizini sağlayacak bu çalışma 14 ay sonra bitecek. Bu vesileyle sizlerin programları arşivleme sorununuz başta olmak üzere bizim sizleri izleme ve denetleme sorunumuzu ortadan kaldıracak bir çalışma olacak."
Toplantının açılışında Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, RTÜK Üyesi Şaban Sevinç, RTÜK Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Özçelik, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz da birer konuşma yaptılar.
28 Haziran'a kadar devam edecek seminere, Samsun, Kastamonu, Sinop, Düzce, Bartın, Zonguldak, Amasya, Karabük ve Ordu il merkezleri ile ilçelerinde yayın yapan yerel ve bölgesel yayın kuruluşların temsilcileri katılıyor.
Seminerde, Yayın İlkeleri ve İzleme Ölçütleri, Radyo ve Televizyon Yayın Etiği, Yayıncılıkta Teknik Yeterlilik, Yerel Medya, Yayıncılık Alanındaki Gelişmeler, Radyo ve Televizyon Yayın Hukuku ve Yayıncının Sorumluluğu, Dünyadaki RTÜK Benzeri Kuruluşlar ve Uygulamaları, Yayın Kuruluşlarının İdari ve Mali Sorumlulukları, Radyo ve Televizyonlarda Türk Dilinin Doğru Kullanımı" konuları ele alınacak. (EÖ/AD)