Sergi, Tarih Vakfı'nın Mart 1999'dan beri yürütmekte olduğu Yerel Tarih Grupları Projesi çerçevesinde düzenlendi.
"On yıllar önce kentte yaşamak nasılmış, şimdi nasıl yaşıyoruz" sorusunu çıkış noktası yaparak hazırlanan Antakya'daki Sergi ile ilgili olarak Antakya Yerel Tarih Grubu'ndan Mehmet Daraoğlu şu bilgileri veriyor:
* Küçük bir grubun çabalarıyla derlediğimiz, anımsamak, anımsatmak istediğimiz konular Antakya'nın sosyal buluşma mekanlarının tarihsel yapısı üzerine bir deneme niteliğindedir.
* Sergi, araştırmalarımızın belirli bir aşamasında elde ettiklerimizin görsel yansımasıdır.
* Tarih Vakfı'nın danışmanlığında yürüttüğümüz çalışmayı Hollanda Başkonsolosluğu'ndan sağlanan maddi destekle gerçekleştirme olanağı bulduk.
* Antakya Belediyesi bize sergi mekanını açtı.
* Farklı etnik grupların birlikte yaşamasının yarattığı kültürel zenginliği Antakya'nın başlıca değerlerinden biri olarak tanımlayabiliriz.
* Sergi konusu olarak seçtiğimiz mekanlar da buradan hareketle her kesimden Antakyalının buluştuğu, birlikte var ettiği, yaşadığı, tükettiği mekanlar oldu; Sinemalar, kahvehaneler, gazinolar, çay bahçeleri...
Mersin'deki sergi: 12 Kasım'da
Antakya'da açılan serginin ardından 12 Kasım'da Mersin'de de bir başka sergi daha açılacak: "Dekovilin Peşisıra Uray'dan Çıktık Yola"
Mersin'deki sergi, kentin ekonomik ve sosyal tarihinin önemli merkezlerinden biri olan Uray Caddesi'nin son 100 yıllık gelişimini araştıran bir çalışmanın sonuçlarını Mersinlilerle paylaşmayı amaçlıyor.
İlki Çanakkale'de açılmıştı
Tarih Vakfı Yerel Tarih Grupları Projesi Koordinasyon ve İletişim Birimi'nden Funda Çelebi açıklamasında, sergilerle ilgili olarak şu bilgileri veriyor:
* Eylül 2000'de Çanakkale Yerel Tarih Grubu tarafından açılan "Çantalar Elimizde-Çanakkale'de Cumhuriyet Öncesi Eğitim Yapıları" sergisi ilk yerel tarih grubu sergisi oldu.
* Ardından Temmuz 2001'de Ünye Yerel Tarih Grubu, "Çınarın Gölgesinde Cumhuriyet Meydanı" başlıklı sokak sergisini açtı.
* Tarih Vakfı tarafından Mart 1999'dan beri yürütülmekte olan Yerel Tarih Grupları Projesi aracılığıyla, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde, yaşadığı bölgenin/kentin/sokağın tarihine sahip çıkma duyarlılığında olan, kentin bugününün ve geleceğinin tasarımında etkin olmak isteyen yurttaşlar ve sivil girişimler, farklı alanlarda gerçekleştirdikleri tarih projeleri ve etkinlikleriyle yaşadıkları kente sahip çıkmaya çalışıyorlar.
* Yerel Tarih Grupları, "Nasıl bir kentte yaşamak istiyoruz?" sorusunun yanıtını hep birlikte ararken, geçmişle gelecek arasındaki ilişkiyi var olan sorunlar ve ihtiyaçlardan yola çıkarak yeniden tanımlıyor, farklı bir tarihçilik anlayışının yaygınlaşması konusunda somut adımlar atıyorlar.
* Tarih Vakfı, Rockefeller Vakfı'ndan sağlanan destekle yürüyen bu projede koordinasyon ağırlıklı bir görev üstleniyor.
* Tümüyle yatay ilişki esasına dayanan bu iletişim ağında, kendi özgün yapısı ve çalışmalarıyla temsil edilen yerel tarih grupları, bulundukları kentin dışına açılma, ulusal ve uluslararası deneyimlerle tanışma fırsatına sahip oluyorlar.
11 kentte yerel tarih çalışması
* Projede, 11 kentteki yerel tarih grubuyla koordinasyon halinde çalışmalar yürütülüyor. Ankara, Antakya, Çanakkale, Gaziantep, Kayseri, Kırklareli, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Ünye yerel tarih gruplarından bir bölümü bu proje sürecinde bir grup kimliği kazanırken, bir bölümü o kentte farklı alanlarda çalışan sivil girişimler olarak yerel tarih grupları iletişim ağına katıldı.
* Ayvalık, Didim, Gökçeada, İzmir, Manisa, Trabzon, Şanlıurfa, Zonguldak'taki sivil girişimlerle ve yerel tarih araştırmacılarıyla da iletişim sürdürülüyor. (NU)
-------------------------
İletişim için
http://www.tarihvakfi.org.tr
Funda Çelebi ([email protected])
Filiz Öğretmen ([email protected])
Tel: 0 212 2332166/ dahili 16
Faks: 0 212 2343290
Adres: Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı
Yerel Tarih Grupları Projesi Koordinasyon ve İletişim Birimi
Vali Konağı Caddesi No:57
80200 Nişantaşı/İstanbul