Halkların Demokratik Kongresi-Halkların Demokratik Partisi’nin düzenlediği 2014 Yerel Seçimlerine Doğru Yerel Yönetimler Konferansı bugün Cezayir Restaurant Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Konferansın “Yerel Yönetimler ve Demokratikleşme” başlıklı oturumunda, İstanbul Üniversitesi’nde kentleşme ve çevre sorunları çalışan Doç. Dr. Ayten Alkan, Bursa, Nilüfer Belediyesi’nden, Şehir Planlamacısı İkbal Polat ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nden Dr. Ümit Şahin konuştu. Oturuma Satı Burunucu moderatörlük etti.
Oturumda, sosyal, ekolojik, katılımcı, toplumsal, cinsiyet eşitlikçi yerel yönetimler tartışıldı.
Alkan: Negatif ayrımcılık kalkana dek
İlk söz alan Doç. Dr. Alkan, yerel yönetimlerde cinsiyet eşitliğiyle ilgili konuştu. Alkan, 2009 yerel seçimlerinde en düşük kadın katılım oranının, Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) en yüksek katılım oranının da o dönemki Demokratik Toplum Partisi’nde olduğunu belirtti.
“Tüzüklerde yazılı olan katılım politikaları çok önemli. Negatif ayrımcılık ortadan kalkana dek kota gibi uygulamaların tüzüklerle belirlenmesi ve uygulanması gerekiyor.”
bianet’in erkek şiddeti çetelesinden de örnekler veren Alkan, Ağustos ayında 24 kadın ve bir çocuğun öldürüldüğünü, yerel yönetimlerdeki politikalarda bunun da göz önünde bulundurulmasının önemini anlattı.
“Cinsiyete dayalı iş bölümü yerel yönetimlerde devam ediyor. Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) gibi ‘cinsiyet etki değerlendirmesi’ yapılmalı.”
Polat: Her adımda halkın katılımı
Bursa Nilüfer Belediyesi’nde hemşirelerin yerel yönetimlere katılımı konusunda çalışan İkbal Polat da belediyedeki katılımcı siyaset deneyimlerini ve mahalle komiteleri uygulamasını anlattı.
“Mahalle ölçeğinde yönetimi kurmaya yönelik bu uygulama 2009’da başladı. Nilüfer Belediyesi’nde 42 mahalle komitesi kuruldu. Komiteler her ay toplanıp taleplerini oluşturuyor, bu talepler belediyeye iletiliyor.”
Polat, bu işleyişle mahalle sorunlarının çözülmeye başladığını ifade etti.
“Mahalle komitelerinin yanı sıra sağlıklı kentler, cinsiyet eşitliği ve engelli birimleri de kararları tartışıyor ve değerlendiriyor. Kararlar birlikte alınıyor.”
Polat, birlikte alınan kararlardan da örnekler verdi: “Manolya Parkı’nın Gazi Caddesi’nin planları halk toplantıları, mahalle komitelerindeki tartışmalarla şekillendi. Plan-projelerin her adımı halkın katılımıyla yürüyor.”
Şahin: Makro değil yerel politika
Dr. Ümit Şahin de “yeşil yerel yönetim” kavramından ve yaklaşan yerel seçimlerden bahsetti:
“2014’te yerel seçim var. Makro politikaların yerine, yerel seçimde yerel politikalara odaklanılmalı.”
“Katılım, demokrasi ve ekoloji mücadelesi Gezi direnişinde ortaya çıktı. yerel seçim öncesi de bu perspektife odaklanılmalı. İstanbul için ulaşım, katılım ve yeşil alanlar üzerine projeler geliştirilmeli. Çevre ve ekolojiyle ilgili diğer meseleler de kampanyada öne çıkmalı.” (AS)