Aralarında Sony ve Raks gibi büyük uluslararası yapımcıların da bulunduğu 40'a yakın üretici firmayı kapsayan MÜYAP'ın (Müzik Yapımcıları Birliği) yerel, bölgesel ve ulusal radyo ve televizyonlara "ihtarname" çekerek 12 Mart'tan itibaren kendi yazılı izni olmaksızın birliğe dahil yapımcı firmalarca üretilen müzik kaset ve CD'lerini çalamayacaklarını bildirmeye başlaması yerel radyolar arasında büyük tepki doğurdu.
Sınırlı reklam gelirleriyle vergi yükleri ve RTÜK kesintilerini karşılamakta büyük sıkıntı çeken yerel radyolar, MÜYAP'ın kendilerinden tahsil etmeye hazırlandığı 75.000 dolar yıllık telif hakkı tarifesini karşılayamayacaklarını ve uygulamanın yerel radyoların çökmesine neden olacağını savunuyor.
Çarşamba günü MÜYAP girişimiyle ilgili olarak Ankara, Adana ve Mersin'de bir araya gelen yerel radyo kuruluşlarının sahip ve yöneticileri Birliğin taleplerinin karşılanamaz yükler getirdiği konusunda birleşiyor.
Gelişmeler konusunda BİA'ya bilgi veren Adana Mavi Radyo yöneticisi Murat Zöhre, Adana'da yayında bulunan 27 radyodan 24'ünün bir araya geldiği toplantıda 12 Mart'tan başlayarak MÜYAP üretimi olan hiçbir eseri yayınlamayacaklarını, haber dışında yalnızca telif yasası kapsamı dışında kalan müziklere yer vereceklerini belirtti.
"Bu uygulamayla RTÜK eliyle bir türlü tamamlanamayan yerel radyoculuğun tasfiyesinin gerçekleştirilmesinin amaçlandığı kuşkusu uyanıyor, ben 75.000 Dolar'a radyomu satmayı tercih ederim", dedi. Zöhre, MÜYAP yöneticileriyle temas kurma girişimlerinin de olumlu bir sonuç vermediğini ve kendilerinin bir avukatlık bürosuna yönlendirilerek kurumsal bilgilerinin MÜYAP'a verilmesinin istendiğini söyledi.
"MÜYAP yöneticilerinin bir müzakere sürecini hedeflediklerine ilişkin hiçbir belirti olmadığı"na dikkati çeken Zöhre, "Adana'daki yerel radyoların bu durum karşısında direnmekten başka seçeneklerinin kalmadığı" konusunda birleştiklerini belirtti.
Çarşamba günü Ankara ve Mersin'de de yerel radyo yöneticileri bir araya gelerek MÜYAP "ihtarnameleri"yle birlikte ortaya çıkan durumu görüşmeye başladı.
Bu konuda açıklamada bulunan BİA hukuk danışmanı Fikret İlkiz yasanın "telif" ve "komşu hakkı" sahiplerine tanıdığı hareket alanının genişliğine işaret ederek, "ancak bu hakkın sınırsızca kullanılmaya kalkılması uzun vadede müzik yapımcılarının da aleyhine sonuçlanacaktır. Bu nedenle yasanın öngördüğü şekilde Kültür Bakanlığı'nca yayımlanması gereken yönetmeliğin, hakkaniyet ve kamu yararı gözetilerek oluşturulmasında mutlaka özel radyo sahiplerinin de taraf olmasını sağlayacak düzenlemelere gidilmesi gerekir," dedi. (EK)