Kamu kuruluşlarının yerel medyaya ilan vermesinin esaslarını belirleyen yasa, hem ilanların azaltılmasını hem de ilan metinlerinin kısaltılması, dolayısıyla ilan maliyetinin azaltılmasını öngörüyordu.
Amaçlardan biri de, ilanları İnternet ortamına taşımak ve yayımlanacak ilanlardan kazanılacak paranın yıl sonunda Hazine'ye aktarılmasını sağlamaktı.
TBMM'nin toplanması zor gözüküyor
Geçen yıl da gündeme gelen değişiklikle ilgili Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, yasayla Adalet Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve belediyeler gibi kurumların, ilanlarını Devlet İhale Bülteni ile yayımlayarak sanıldığı gibi tasarruf sağlayamayacaklarını açıklamıştı.
Ancak milletvekillerinin yarısına yakınının liste dışı kalması, Meclis'in seçimler öncesinde olağanüstü toplanmasını zora sokuyor.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, referandum süresini kısaltan yasayı ve Anayasa değişiklik paketini veto etmesi durumunda baş gösterebilecek toplanma zorluğu, bu durumda geçici de olsa, Kamu İlan Kanunu'yla ilgili endişeleri de giderebilir.
Yazar Alioğlu, endişelerini ve bunun yol açabileceği sonuçları şöyle açıkladı: "Bu parlamento gider ayak bir kanunu da komisyondan geçirerek adına yerel basın denen bir kavramı çöpe atacak. Ey ahali, sen de bundan böyle kentinin sesi olan gazetelerini asla okuyamayacaksın."
"Parti ve aday ilanlarını kime yayımlatacaksınız?"
"Yerel Basına Düşmanlık" başlıklı yazısında Alioğlu, ihale ilanlarının kısıtlanmasıyla yerel gazetelerin kapanma tehlikesi geçireceği konusunda uyarıda bulundu.
Trabzon'da çıkan "Karadeniz", "Taka", "Karadeniz'den Günebakış", "Türk Sesi Ekspres" ve "İlkhaber" gazetesi yetkilileri ortak bir bildiri yayınlayarak bu tasarıyı kınadıklarını belirtmişlerdi.
Açıklamada, "Planlanan bu değişiklikle sadece sağlık ihalelerinin ilanları yüzde 30 oranında azalacak. Halkın gerçek sesi olan yerel basın bu sonuçtan ciddi biçimde etkilenecek". (EÖ/EÜ)