Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) bugün (4 Nisan) Taksim, İsveç Başkonsolosluğu'nda yaptığı basın toplantısıyla Kadınlar İçin Siyaset Okulu, Kasım 200-Haziran 2007 dönemi program değerlendirmesini açıkladı.
Toplantıda Dr. Nükhet Kardam, Hülya Gülbahar, Emine Büşra Ersanlı bulundu. Değerlendirme sunuşu yapan Kardam, proje ile asıl hedeflerinin cinsiyet eşitliğini Türkiye Hükümeti'nin karar alma mekanizmalarının ana gündemi haline getirmek olduğunu söyledi.
Kadınca siyaset
Siyaset Okulu'nda 2007'de TBMM'deki kadın sayısını artırmayı, parti ve ideolojik farklılıklardan bağımsız toplumsal cinsiyet farkındalığı yaratmayı, kadınların siyasete katılımında kendilerine güvenmelerini sağlamayı ve onları bu yönde beceriyle donatmayı amaçladıklarını söyleyen Kardam amaçlarını gerçekleştirmek için Bursa, İzmir, Eskişehir, Ankara, ve Adana'da 9 atölye gerçekleştirdiklerini söyledi.
Atölyede kadınca siyaset, Türkiye'de siyasi sitem, kota sitemi, STK'ler, Türkiye'de kadın hareketi gibi başlıklar işlendi.
Ka-Der'in Siyaset Okulu'na siyasi parti ve STK' üyesi toplam 166 kadın katıldı. Neredeyse tüm siyasi partilerden kadınların katıldığı eğitimlerde çoğunluğu ise Demokratik Sol Parti (DSP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Doğru Yol Partisi (DYP) ve Bağımsızlar oluşturdu. Eğitimlerden altı ay sonra da telefon ile katılımcılar aranıp hayatlarında ne değiştiğine dair bilgi alındı.
Ka-Der'in ulaştığı sonuçlar ise şöyle:
"İstanbul ve Ankara gibi şehirlerde genel seçimlere katılma niyeti daha fazla. 9 atölyeden 5'inde eğitimden sonra seçimlere katılmak isteyen kadınların sayısı arttı. Eğitim alan kadınların 12'si 2007 genel seçimlerinde aday oldular. Bu gruptan kimse meclise giremedi. Bunda seçimlerin erkene alınmasının payının büyük olduğu tahmin ediliyor. 8 atölyeden 5'inde katılımcıların yerel siyasette başarılı olma beklentileri arttı. Bu durumsa kadınların yerel siyaseti kendileri için daha uygun bir alan olarak gördüklerini gösteriyor. Bu sonuç katılımcıların eğitim sonunda siyasi önceliklerini çok daha spesifik ve yerel meselelere ilişkili olarak tanımladıkları bulgusu ile örtüşüyor. Kadınların gündem belirlemede yerel düzeyde daha etkin olabilecekleri düşünüldüğünde yerel siyasette daha fazla fırsatları olacak."
Partilerden bağımsız kadın gündemi oluşturulmalı
Kardam'ın Ka-Der'e yönelik gelecek önerileriyse şöyle:
- Partiler arası diyalog kurulmasına ağırlık verilmeli
- Çeşitli partilerden kadınların birlikte kadın gündemi oluşturmasına öncelik verilmeli
- Ka-Der'in eğitim alan kadın adayları medya kampanyalarıyla desteklemeli,
- Eğitim sonrasında 'hayata bakış açım değişti' diyenlerle özel röportaj yapılmalı.
Ayrıca toplantıda bağımsız filmist oluşumundan "Ne güzel demokrasi" konulu kadın adayları konu alan belgesel gösterildi. (EZÖ)