TGC Başkanı Orhan Erinç, seminerin kapanışında, yerel medyanın içinde bulunduğu sorunlara dikkat çekti. Yerel medyanın, özgürlüğünü kısıtlayan yasalarla karşı karşıya kaldığı sorunlarının yanı sıra ciddi ekonomik sorunlar da yaşadığını söyledi.
Erinç: Yerel medya ekonomik çıkmaza girecek
Ekonomik sorunların yerel medyanın önünde ciddi bir engel oluşturduğunu anlatan Erinç, resmi ilanlarda yapılması düşünülen düzenlemelerin yerel medyanın sorunlarını arttıracağını ve ciddi anlamda ekonomik çıkmaza sokacağını kaydetti.
Yerel medyanın demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğuna dikkat çeken TGC Başkanı, yerel medyanın ekonomik sorunlarını arttıracak resmi ilanlarla ilgili düzenlemelerin aynı zamanda çok sesliliğin ve demokrasinin güçlendirilmesi çabalarına da darbe vuracağını söyledi.
Seminerin ikinci gün yapılan oturumlarında ise yazar Feyza Hepçilingirler, "Dilimiz ve Medyada Yapılan Yanlışlar", Orhan Ayhan ise "Spor ve Spor Gazeteciliğinde Meslek Ahlakı" konularında bilgi verdi. Oturum başkanlığını ise Milas Önder gazetesi sahibi Coşkun Efendioğlu yaptı.
Hepçilingirler: Gazeteci Türkiye'ye sahip çıkmalı
Yazar Hepçilingirler, Türkçe'nin toplum tarafından doğru olarak kullanılmasında basın kuruluşlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü söyledi.
Türkçe'de yaygın olarak yabancı kelimelerin kullanıldığını, bunun Türkçe'nin geleceğini tehdit edecek boyutlara ulaştığını anlatan Hepçilingirler, gazetecilerin Türkçe'ye sahip çıkması ve doğru kullanılması konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.
Ayhan: Medya sadece futbol ile ilgilenmesin
TGC Yönetim Kurulu üyesi Orhan Ayhan ise basın organlarında sporun sadece futbol olarak algılanır hale geldiğini, bunun diğer sporların gelişimini de etkilediğini söyledi.
Orhan Ayhan, özellikle televizyonlardaki reyting kaygısının spor programlarının içeriğine de yansıdığını ve şiddeti teşvik edici hale geldiğini, bunun mutlaka önlenmesi gerektiğini kaydetti.
İlkiz: Hakkınızı bilin, eleştiriyi kötüye kullanmayın
TGC Muğla temsilcisi Nejat Altınsoy'un oturum başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise TGC hukuk danışmanı avukat Fikret İlkiz, "Basın ve Hukuk", Milliyet gazetesi Foto muhabiri Garbis Özatay ise "Vizörden Bakış" konulu tebliğler sundu.
Av. İlkiz, basın özgürlüğünü kısıtlayan yasal düzenlemeler dikkat çekerek, gazetecilere tanınan hak ve sorumlulukları anlattı. Basın özgürlüğünün sınırlanabileceği alanları da anlatan İlkiz, eleştiri hakkının kötüye kullanılmaması gerektiğini belirtti.
Gazeteci Garbis Özatay da fotoğrafın haberdeki önemini ve meslekte yaşanan güçlükleri anlatarak, fotoğraf çekim teknikleri hakkında bilgi verdi.
Yerel medya eğitim semineri, sertifika töreniyle sona erdi. İki gün süren seminere 8 ilden gelen 120 gazeteci katıldı. (EÖ/KÖ)