İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Yerebatan Sarnıcı'ndaki gergi güçlendirme projesine Koruma Kurulu'ndan 57 gündür onay gelmediği için başlanamadığını açıkladı.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 1500 yıllık yapıdaki tehlikeler ve proje süreçleriyle ilgili basın toplantısı yaptı.
Polat, "Sürecin önünün açılmasını, defalarca sunduğumuz projelerin bir an önce onaylanmasını bekliyoruz. Bizim yaşımızı, ömrümüzü, kuşağımızı tamamladıktan sonra da ayakta kalacak bu yapıların geleceğe taşınması konusunda gerekli görev ve sorumluklar yerine getirilmeli" dedi.
Yerebatan Sarnıcı'nda 2017'den beri restorasyon çalışması yapıldığını kaydeden Polat, yapının sütunlarını birbirine bağlayan gergilerin işlevini görmediğini, boşta olduğunu fark ettiklerini söyledi.
"İzin çıkmazsa İBB çalışmayı üstlenemez"
Bunun restorasyon sırasında tespit edilebilecek bir durum olduğunu aktaran Polat, şöyle devam etti:
"Yapıda restorasyon sırasında bir güçlendirme ihtiyacı, bir eksiklik görürseniz konu acil olarak Koruma Bölge Kurullarına iletilir.
"Bu nedenle gergileri güçlendirmek ve yeni imalat yapmak adına bir proje sunmanız ve onay almanız gerekir. Biz de tam bunu gerçekleştirdik.
"23 Ekim'de Koruma Bölge Kuruluna konuyu ilettik. Depreme karşı yapının riskini, oluşabilecek yıkım, çökme ve benzeri ihtiyaçlara karşı ivedilikle gündeme alınmasını, değerlendirilmesini ve projenin onaylanmasını talep ettik.
"Koruma Bölge Kurulu bu çalışmaya izin vermediği takdirde çalışma İBB tarafından gerçekleştirilemez.
"Tüm gereklilikleriyle 57 gün önce teslim ettiğimiz bir konunun raporlarının, projelerinin eksik olduğunu ifade eden bu görüşün, aslında gerçek olup olmadığı paylaştığım belgelerle şüphesiz görülecek.
57. Gün
— Mahir Polat (@mhrpolat) December 20, 2020
Yerebatan Sarnıcı acil müdahale projelerimizi kurul onayına sunmamızın üzerinden 57 gün geçti. Aynı proje ve raporları bilim kurulumuz ve 20 uzmanın imzası ile 4 gün önce tekrar sunduk.
Bugün 12.00’de basın mensuplarına Yerebatan Sarnıcı’nda riski yerinde anlatacağız https://t.co/HZlIcgvbl2 pic.twitter.com/ti8g3BTq09
İnceciköz'ün açıklamalarına yanıt
"Aynı yazısının referans ettiği Kültür ve Turizm Bakanlığı Koruma Kurullarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Birol İnceciköz'ün bir gazeteciye yaptığı açıklamada zikrettiği çok önemli bir detay var. Koruma Bölge Kurulları bağımsız kurullardır.
"Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu kurulları sadece idari ve teknik olarak yönetir. İnceciköz, açıklamasında projelerin iletilmesi halinde derhal onaylanacağını dün itibariyle söyledi. Bir bürokrat bu açıklamayı yapamaz.
"Eğer Koruma Bölge Kurulları bağımsız değil ve kararlar Ankara'dan veriliyorsa, bu 57 günlük gecikmeye Koruma Kurulu değil Kültür ve Turizm Bakanlı mı sebep oldu?"
(DŞ)