Sevinç, mevsim yağışlarının yetersizliği nedeniyle, yer altı su kaynaklarını besleyen damarların kuruduğuna dikkat çekti.
"Su seviyesi düşüşü tehlikeli, damarlar kuruyor"
Konya Ovası'nda yer altı su kaynaklarını özellikle kar yağışı ile mevsim yağmurlarının beslediğini belirten Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yücel Sevinç, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:
* Ovada yeraltı sularının seviyesi son 25 yılda 18 metre düştü. 4 metre ile en fazla düşüş de bu yıl yaşandı. Düşüş tehlikeli. Bölgede sık sık görülen asırlık çeşmeler bile kurudu . Hem kış hem de bahar yağmurları 5 yıldır yeterli düzeyde değil.
* Yeraltı sularının en önemli kaynağını kardır . Kar ile yağmurun mevsimlerinde ve yeterli yağmaması sonucu, yeraltındaki doğal depolar birer birer yok olmaya başladı. Su damarları kuruyor!
* Yer altı su kaynaklarının beslendiği kanallar, o doğal bu depolarından sağlanır. Yeraltı suyunu kullanan çiftçilerimiz, suyun azaldığını akıllarından çıkarmasın ve gereksiz yere su harcamaktan vazgeçsin. Yoksa toprağa hayat veren suya hasret kalabiliriz.
Su nasıl kullanılmalı
Yer altı su kaynaklarının yeterli olması halinde bile, çiftçinin suyu bilinçli kullanılmasını öneren Sevinç, suyun kullanımı ile ilgili olarak eleştiri ve önerilerini şöyle sıraladı:
* Ruhsatsız sondaj kuyuları açılması önlenmeli . Ayrıca sondaj esnasında alt tabakada yer alan kaliteli su ile üst tabakada bulunan karışımlı suyun karıştırılmaması için Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri bu çalışmaları kontrol altında tutmalı. Çiftçiler suyun rezervinin sürekli azaldığını her zaman akıllarında tutmalı.
* Konya Ovası'nda 2 bini ruhsatlı, 2 bine yakın da ruhsatsız olmak üzere 4 bine yakın sondaj kuyusu var. Damla sulama yerine salma sulama yapılmalı. Yoksa, gereksiz yere tonlarca su boşa gidiyor. Sondaj kuyuları DSİ tarafından iyi denetlenmeli, kontrol altına alınmalı.
* Yağmurların yetersiz oluşu yüzünden çiftçiler hububat, pancar, sebze, havuç ve kavun sulamasını yeraltı suyu ile yapmak zorunda kalıyor.
(AT/YÖ/NU)